Auguste Rodin inntar Høvikodden

Skulpturer av den franske billedhoggeren Auguste Rodin er Henie-Onstad kunstsenters store satsing i år. Utstillingen av 60 av hans arbeider åpner fredag på Høvikodden i Bærum. Dronning Sonja er til stede ved åpningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Mesterverk som «Kysset» og «Tenkeren» er på plass sammen med «Borgerne i Calais» og en rekke andre kjente arbeider, som monumentet over Victor Hugo. De fleste skulpturene, 25 tegninger og like mange fotografier er utlånt av Rodin-museet i Paris.

- Dette er nok den mest omfattende utstilling av Rodin-skulpturer som noen gang har vært vist i Norge, sa Vilain til pressen ved en forhåndspresentasjon i dag.

Utstillingen på Høvikodden er ved siden av en utstilling i Belgia, den største Rodin-mønstringen utenfor Frankrike i år.

Rodin, som ble født i 1840 og døde i 1917, var aldri i Norge, men ble påvirket av det norske gjennom sin gode venn, maleren Frits Thaulow. Den store billedhoggeren påvirket i sin tur norske kunstnere som Edvard Munch og Gustav Vigeland.

- Rodin hadde en stor innflytelse på norsk kunst, først og fremst på vennen Thaulow, fortalte Jan Kokkin, som sammen med Arne Eggum har skrevet boken «Rodin og Norge».

Allerede i 1891-92 ble tre av Rodins skulpturer stilt ut her i landet, men det ble forbigått i stillhet fordi norske kritikere ikke kjente Rodin. Han ble mottatt på en helt annen måte i 1898-99 da han stilte ut i kunstgallerier i Kristiania.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer