Auguste Rodin inntar Høvikodden

Skulpturer av den franske billedhoggeren Auguste Rodin er Henie-Onstad kunstsenters store satsing i år. Utstillingen av 60 av hans arbeider åpner fredag på Høvikodden i Bærum. Dronning Sonja er til stede ved åpningen.

Mesterverk som «Kysset» og «Tenkeren» er på plass sammen med «Borgerne i Calais» og en rekke andre kjente arbeider, som monumentet over Victor Hugo. De fleste skulpturene, 25 tegninger og like mange fotografier er utlånt av Rodin-museet i Paris.

- Dette er nok den mest omfattende utstilling av Rodin-skulpturer som noen gang har vært vist i Norge, sa Vilain til pressen ved en forhåndspresentasjon i dag.

Utstillingen på Høvikodden er ved siden av en utstilling i Belgia, den største Rodin-mønstringen utenfor Frankrike i år.

Rodin, som ble født i 1840 og døde i 1917, var aldri i Norge, men ble påvirket av det norske gjennom sin gode venn, maleren Frits Thaulow. Den store billedhoggeren påvirket i sin tur norske kunstnere som Edvard Munch og Gustav Vigeland.

- Rodin hadde en stor innflytelse på norsk kunst, først og fremst på vennen Thaulow, fortalte Jan Kokkin, som sammen med Arne Eggum har skrevet boken «Rodin og Norge».

Allerede i 1891-92 ble tre av Rodins skulpturer stilt ut her i landet, men det ble forbigått i stillhet fordi norske kritikere ikke kjente Rodin. Han ble mottatt på en helt annen måte i 1898-99 da han stilte ut i kunstgallerier i Kristiania.

(NTB)

I NORGE: Ett av billedhoggeren Auguste Rodins verker som fra fredag vises på Henie-Onstad-kunstsenter på Høvikodden i Bærum.