Aukrusts frodige persongalleri

Siden Kjell Aukrust bokdebuterte på Helge Erichsens forlag i 1958, har hans frodige persongalleri vært med på å berike flere generasjoner med oppvoksende nordmenn.

De populære Flåklypafigurene ble lansert i «Flåklypa Tidende», Kjell Aukrusts vanvittige lokalavis fra den oppdiktede bygda, 37 mil nordover, litt øst og oppover. Avisa ble til under Aukrusts verneplikttjeneste, da han skrev i «Mannskapsavisa», nå kjent som «Forsvarets Forum». Etter hvert ble det Flåklypa både i aviser, ukeblader, bøker, radio, TV, film og dataspill.

Ludvig

Den mest folkekjære av alle figurene må vel være pinnsvinet Ludvig som var så uheldig å havne under en gressklipper og ble skamklipt, kort i nakken, fyldig ved ørene. Ludvig er et B-menneske med utpreget høysnue og tydelig angst for gjennomgripende forandringer. Han er personlig pessimist, saktmodig og trives best i utkantstrøk. Hans største ønske, som han ikke fikk oppfylt før i filmen «Flåklypa Grand Prix», var å få sove innerst i senga, siden det «står så kallt fra gølve». Ludvig skal være Kjell Aukrusts beskrivelse av seg sjøl etter fylte 50.

Solan

Den hyperaktive og rappkjefta Solan Gundersen er en annen av de populære Aukrust-figurene. Etter sigende skal Solan være et bilde på den unge Kjell Aukrust. Solan ble nonchalant utruga i ei osp attmeGlåma. Han er barnefødt optimist med filttøfler, strikkeskjerf og lav moral. En vilter fysak, full av selvtillit og pågangsmot. Var ansvarlig for å gjøre sjeik Ben Reddik Fy Fasan oppmerksom på Reodor Felgens tegninger av «Il Tempo Gigante», som sykkelreparatøren tegnet allerede i 1968. Er innehaver av eget detektivbyrå der han selv er mesterdetektiv. Ble sist sett i aksjon i filmen «Solan, Ludvig og Gurin med reverompa».

Reodor

Sykkelreparatør Reodor Felgen var allerede som barn en ivrig oppfinner, og arbeidet fra barnsben av med en totakters melkemaskin til han ble innlagt på Tynset Sykehus etter et usedvanlig stygt bakspark fra en rødkolle på Storsteigen Landbruksskole. Hans mest kjente genistrek er nok Norges svar på den italienske Ferrari, nemlig den berømte «Il Tempo Gigante», men verd å merke seg er også en del av hans andre oppfinnelser, som den pedaldrevne barbermaskinen og suppeskjeen med lyddemper. Hans skattesnytedetektor vakte også stor oppsikt da den ble lansert. Felgens årlige oppfinnerpris gis ut i samarbeid med SND.

Emanuel Desperados

Meieriassistent Emanuel Desperados er for mange mest kjent som sjeik Ben Reddik Fy Fasans sjåfør i den populære filmen «Flåklypa Grand Prix». Han ble født i 1928 under en kjempesleng i Belgisk Kongo. Er ansatt som assistent ved Slidre Dampysteri og er også kjent for å ha forsøkt å innføre melkespannhiving som nasjonalidrett her i landet. La seg i 1994 ut med LOOC etter ureglementert bruk av OL-ringene, noe som vakte oppmerksomhet langt utover landets grenser.

Pløsen og Snerken

Flere underlige figurer ble lansert via «Flåklypa Tidende»- avisen med egen pakkedisk. Sjefredaktør Frimand Pløsen utmerket seg med å være blant de bærende krefter under papirinnsamlingen i 1954. Ble vårslapp og har siden holdt seg oppe ved hjelp av stivtøy. Han er allergisk mot vestlandslefse og blå turnsko.

En av Pløsens trofaste medhjelpere er sportsjournalist Melvind Snerken, som benytter penn og blekkhus til sine reportasjer. Da blekkets frysepunkt ligger på -0,667 grader, sier det seg selv at en rekke vintersportsstevner blir udekket. I mildvær derimot! Snerken er glad i bananlikør, og er pumpet fire ganger.

Og alle de andre

Å ramse opp alle Aukrusts sprell levende figurer vil føre for langt, men personer som fotgjenger Gudleik Knotten (med radialmønster på frakken), enkefru Engelschøn-Glad, (som ikke uttaler bokstaven L - da denne var revet ut fra hennes ABC-bok), Felgens erkerival og disponent i Christiania Mark- og Soppkontroll, racerbilkjører Rudolf Blodstrupmoen, sjeiken Ben Reddik Fy Fasan, forfatteren Hallstein D.A.Y Bronskimlet (mest kjent for diktsamlingen «Eg baska meg trøyt»), meieribestyrer Ollvar O. Kleppvold og den synske Mysil Bergsprekken kan nevnes blant de mange uforlignelige personene i Aukrusts vidunderlige Flåklypa-verden.

(NTB-Per-Helge Berg). Skriv din kondolanse her: