Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Auksjons- drama

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KUNST: Så har det skjedd igjen. Historien om hvordan et maleri som Uppsala Auktionskammare hadde forhåndsvurdert til 15 000 kroner endte med å bli klubbet for 16,6 millioner, har gått verden rundt. Et par i 70-åra fra den svenske vestkysten hadde flere ganger uten hell forsøkt å få solgt et bilde de hadde eid i årevis. Uppsala Auktionskammare tok det inn. Husets eksperter trodde «Allegorisk scene - Diana med sitt følge» var malt av en av den flamske barokkunstneren Peter Paul Rubens\' elever.

MEN PÅ auksjonen mente noen noe ganske annet. Utropet på 15 000 sluttet etter intens budgivning på sensasjonelle 16,6 millioner kroner, det nest dyreste kunstverket solgt i Sverige noensinne. Ifølge Dagens Nyheter gikk bildet til England. Kunsteksperter har bekreftet det flere må ha oppdaget før auksjonen: At bildet trolig er en ekte Rubens, en oljeskisse av Dido og Aeneas som man i mange år ikke har visst hvor har befunnet seg. I så fall er 16,6 millioner kroner småpenger. Slike vurderingstabber skjer iblant, men få er like spektakulære som Rubens-dramaet. Historien likner beretningen om et bilde som ble solgt på et auksjonshus i Århus i 1999 for 52 000 kroner. Under vurderingen på 60 000 sto det «dansk guldalderkunstner». Ni måneder seinere ble samme maleri klubbet for 6,5 millioner kroner på auksjon i København, og ble dermed blant de tre dyreste bildene solgt på danske auksjoner noensinne. I mellomtida hadde noen oppdaget at maleriet var «Frederiksborg Slot i Måneskin» av J.C. Dahl.

DAHL-HISTORIEN fikk store konsekvenser, både menneskelig og økonomisk. De tre søstrene som fikk 52 000 kroner for et bilde som viste seg å være verd det mangedobbelte, saksøkte Århus-auksjonshuset, som siden gikk konkurs. Dahl-maleriet ble utgangspunkt for de mest oppsiktsvekkende anklager. Om det svenske paret vil gå til sak mot Uppsala Auktionskammare, gjenstår å se. Slike historier bidrar til å svekke auksjonshusenes troverdighet, og er meget pinlige. Men samtidig bidrar flausene til uvurderlig mytebygging for en bransje som ofte har framstått mer som søvnig enn sjokkerende. Det er nettopp slike hendelser som forteller hva auksjoner på sitt beste kan handle om: Store overraskelser, dramatiske budrunder og spektakulære historier.

Hele Norges coronakart