Auksjonshus solgte stjålet maleri

Auksjonshuset Blomqvist Kunsthandel lot et stjålet maleri gå under hammeren for 150 000 kroner. Økokrim etterforsker nå saken.

Det var på forsommeren at auksjonshuset fikk beskjed om at et bilde som ble solgt for 150 000 kroner under an auksjon i 2005, skal ha blitt stjålet et par år tidligere under et innbrudd hos en privatmann i Tyskland.

Eieren så bildet på nettet

– Det er veldig kjedelig når sånt skjer, både for oss og kjøperen. Jeg regner heller ikke med at selgeren visste om dette, sier daglig leder Knut Forsberg i Blomqvist Kunsthandel til Aftenposten.

Den rettmessige eieren av bildet skal ha sporet det opp da det havnet på Blomqvists nettsider. Tysk politi kontaktet kolleger i Norge, og saken ble overtatt av Økokrim.

– Vi har gjort en del gjennombrudd i saken, men vi er ikke i mål ennå, sier politioverbetjent Kenneth Didriksen ved Økokrim. 

Ut mot kunstkriminalitet

Verken politiet eller kunsthandelen vil si hvilket bilde det er snakk om, utover at det dreier seg om et større bilde malt av en norsk kunstner på 1880-tallet.

Bildet har trolig gått gjennom flere ledd før auksjonshuset fikk i oppdrag å selge det. Didriksen vil ikke si så mye om saken før den er ferdig etterforsket, men han opplyser at saken involverer norske statsborgere.

SOLGTE STJÅLET MALERI:  Men daglig leder Knut Forsberg hos Blomqvist Kunsthandel ante det ikke. (Det avbildede maleriet er ikke det stjålne maleriet som gikk under hammeren.) Foto: JEANETTE LANDFALD
SOLGTE STJÅLET MALERI: Men daglig leder Knut Forsberg hos Blomqvist Kunsthandel ante det ikke. (Det avbildede maleriet er ikke det stjålne maleriet som gikk under hammeren.) Foto: JEANETTE LANDFALD Vis mer

Økokrim satser nå mer på å bekjempe kunstkriminalitet.

– Vi trapper nå opp kampen mot denne typen kriminalitet, sier Didriksen.

(NTB)