BLE OPPHISSET: Etter «Ukeslutt»-opptaket fortsatte Aune Sand (bildet) å diskutere, og endte med å helle vann over meningsmotstanderen. Bildet er tatt ved en annen anledning. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
BLE OPPHISSET: Etter «Ukeslutt»-opptaket fortsatte Aune Sand (bildet) å diskutere, og endte med å helle vann over meningsmotstanderen. Bildet er tatt ved en annen anledning. Foto: John T. Pedersen/DagbladetVis mer

Aune Sand angrep debattmotstander med vann i NRK-studio

- Jeg vil heller si at jeg døpte ham.

(Dagbladet): En radiodebatt mellom Aune Sand i Galleri Sand og filmprodusent Stig Andersen hos NRK torsdag, endte med at Sand helte et glass vann over Andersen i studio. Det skriver VG.

De to var invitert av programmet «Ukeslutt» for å debattere hvorvidt Staten burde straksbevilge penger til et eget Odd Nerdrum-museum i Norge i forbindelse med kunstnerens 70-årsdag.

Sand har fremmet forslaget, mens Andersen, som er tidligere direktør for Utsmykkingsfondet, er uenig i det.

- Det kan godt hende Nerdrum burde få mer oppmerksomhet rundt sin 70-årsdag, men at Regjeringen skal samles til et hastemøte for å bevilge tre milliarder kroner til et nytt museum, er jo bare tullete. Tenk på hvor vanskelig det var å få på plass et nytt Munch-museum til en langt lavere sum, sier Andersen til Dagbladet.

Ropte og skrek Han har vært i opphetet klinsj med broren Vebjørn Sand tidligere, og uttalt seg kritisk om Marianne Aulies klovnemalerier, som Aune Sand promoterer.

Men da de to møttes hos «Ukeslutt» for opptak til ukas program, som sendes lørdag, var Sand så høflig at Andersen et øyeblikk trodde han hadde forandret seg.

- Kort tid etter at debatten startet var han imidlertid rasende, og satt og ropte og skrek. Til slutt avsluttet han med det strålende argumentet det er å kaste vann på motstanderen, sier Andersen sarkastisk.

- Etterpå oppfattet jeg ham som både aggressiv og truende. Programleder Hege Holm stilte seg mellom oss etter at opptaket var over, kanskje for å hindre at han skulle ty til håndgemeng, sier Andersen.

- Nåja. De var vel omtrent like gode begge to, og hisset hverandre opp, mener «Ukeslutt»-programleder Hege Holm, som sier at vannkastingen skjedde etter at selve opptaket var over, da de to fortsatte debatten etter at mikrofonene var slått av.

- Døpte Andersen - Det er ingen ønsket situasjon at noen skal bli kastet vann på i en NRK-debatt, men denne gangen skjedde det dessverre. Det blir i det minste god radio av debatten, sier Holm.

IKKE IMPONERT: Stig Andersen ble utsatt for Aune Sands debatt-teknikk i «Ukeslutt». Programmet sendes lørdag.
IKKE IMPONERT: Stig Andersen ble utsatt for Aune Sands debatt-teknikk i «Ukeslutt». Programmet sendes lørdag. Vis mer

Til VG gir Sand ikke uttrykk for noen anger for det som skjedde.

- Det jeg angrer mest på er at jeg ikke hadde med meg en hel bøtte med vann, sier Aune Sand til VG.

I en epost til Dagbladet svarer han slik på spørsmål om han helte vann over Andersen:
- Jeg ville heller si at jeg døpte Mr. Andersen.  

 - Hva var foranledningen, og hva skjedde, slik du ser det?  
- Som sjef for Utsmykningsfondet kjøpte Mr. Andersen inn kunstverk for millioner, blant annet kunstverket "Tre plastbøtter med kupiss", "Flaggermus på skitne vinger" og ikke minst "En øgle er også en fugl".    

- Er ikke slik oppførsel et tegn på at en debattant har sluppet opp for saklige argumenter?  
- Debatten var over, jeg hadde vannet i hånden og blinken var altfor fristende.  

- Andersen sier du «ropte og skrek» under debatten og at han oppfattet deg som «truende og aggressiv»?  

- Det var frisk bris og god stemning i studio da Ukeslutt la ut fra land. Ute på havet blåste det derimot opp til stiv kuling, Ukeslutt-skuta søkte ly på en øde ø, på øen var det en kokosnøtt som Mr. Andersen absolutt skulle ha, men nøtta var mi, skriver Sand.
 

HISSIG: Aune Sand har tidligere skapt overskrifter for sitt temperament, som da han havnet i håndgemeng rett utenfor statsministerboligen i Inkognitogata i Oslo. Faksimile Dagbladet 27. mai 2010
HISSIG: Aune Sand har tidligere skapt overskrifter for sitt temperament, som da han havnet i håndgemeng rett utenfor statsministerboligen i Inkognitogata i Oslo. Faksimile Dagbladet 27. mai 2010 Vis mer