KOMMENTARER

Myanmar og rohingyane:

Aung San Suu Kyi er i trøbbel i Myanmar

Helt siden Aung San Suu Kyi ble løslatt fra husarrest i 2010, har den vestlige verden vært så opptatt av dette fredprisikonet at Myanmars myndigheter fritt har fått herje med den muslimske rohingya-befolkningen.

FALMENDE FREDSPRISVINNER: Indiske muslimer i New Dehli protesterer mot Aung San Suu Kyis rolle i forfølgelsen av rohingyaer i Myanmar. Foto: AFP/NTB
FALMENDE FREDSPRISVINNER: Indiske muslimer i New Dehli protesterer mot Aung San Suu Kyis rolle i forfølgelsen av rohingyaer i Myanmar. Foto: AFP/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Men nå er det gått hull på ballongen. Forfølgelsen av rohingyaene er plutselig kommet i verdensbegivenhetenes fokus. Og Aung Sang Suu Kyi er utsatt for kritikk fra mange hold. En Facebook-kampanje, der målet er å få Nobelkomiteen til å kreve tilbake Fredsprisen den daværende demokratiforkjemperen fikk i 1991, har hittil samlet nesten 400 000 underskrifter. Det pågår også andre liknende kampanjer på Facebook.

Hva har skjedd, som gjør at verdens oppmerksomhet nå er rettet mot landet som fremdeles er kontrollert av generaler, men der Aung Sang Suu Kyi er den sivile politiske lederen?

For det første er omfanget med forfølgelser denne gang det største som har vært i moderne historie. 150 000 rohingyaer har flyktet til Bangladesh, tusener på tusener er blitt internflyktninger, landsbyer er blitt brent, kvinner voldtatt og et ukjent antall mennesker er blitt drept. Bildene av fortvilte rohingyaer på flukt på landjorda eller i båt på vei mot en usikker og elendig flyktningtilværelse vises nå i alle medier. FNs generalsekretær António Guterres advarer mot etnisk rensing, andre mener at det har pågått etnisk rensing lenge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer