Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Au pair

Aupairordningen bør endres, ikke avvikles

Det bør etableres en offentlig tilsynsordning som forhindrer useriøse aktører på aupairmarkedet. 

MISBRUKES: - Hensikten med aupairordningen er å bidra til kulturutveksling, men ordningen er blitt misbrukt over lengre tid, skriver artikkelforfatteren. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix 
MISBRUKES: - Hensikten med aupairordningen er å bidra til kulturutveksling, men ordningen er blitt misbrukt over lengre tid, skriver artikkelforfatteren. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix  Vis mer
Meninger

Aupairordningen er gått ut på dato. Spørsmålet er hva som skal erstatte den. Hensikten med aupairordningen er å bidra til kulturutveksling, ikke å gi travle familier billig arbeidskraft i hjemmet. Ordningen er blitt misbrukt over lengre tid. Men det finnes også mange eksempler på at den fungerer etter intensjonen, til gavn for begge parter.

Derfor bør ordningen endres, ikke avvikles.

De fleste aupairer i Norge har kommet hit på egenhånd, uten sikkerhetsnett. Denne gruppen er særlig utsatt for å bli utnyttet.

For å ivareta aupairenes sikkerhet er det nødvendig å føre kontroll med vertsfamilien underveis i oppholdet, og å tilby aupairene et sted å henvende seg dersom det oppstår problemer. Derfor bør vertsfamilier pålegges å benytte en godkjent utvekslingsorganisasjon.

Videre bør det etableres en offentlig tilsynsordning som forhindrer useriøse aktører på markedet. Den varslede nedleggelsen av Aupairsenteret 1. april er et skritt i feil retning.

Halvparten av aupairene som reiser gjennom Atlantis Utveksling er nordmenn som søker seg ut. Disse unge menneskene ønsker kulturutveksling ved å bo hos lokale barnefamilier. Her blir de kjent med en ny kultur, får internasjonal erfaring og lærer andre språk. Mange utenlandske ungdommer har de samme ønskene for sitt opphold i Norge.

Med bedre kontroll vil aupairordningen fremdeles kunne eksistere som et alternativ for unge mennesker og vertsfamilier som ønsker kulturutveksling, og ordningen kan igjen benyttes slik den er ment.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling