Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Australsk TV-krim har likheter med «Twin Peaks»

Lagd av «Piano»-regissøren Jane Campion.

UHYGGE-STEMNING: Unge Jacqueline Joe spiller det 12 år gamle offeret i den intense TV-serien 
«Top of the Lake». Foto: Atlantic Film
UHYGGE-STEMNING: Unge Jacqueline Joe spiller det 12 år gamle offeret i den intense TV-serien «Top of the Lake». Foto: Atlantic Film Vis mer
Meninger

Vi befinner oss på bygda i New Zealand. En nesten åtte mil lang innsjø hviler mellom høye, skogkledde fjell. Den lille landsbyen Lake Top er ikke større enn at alle kjenner alle. 12-åringen Tui vokser opp med sin brutale, kriminelle far og sine to hardhendte halvbrødre. En tredje halvbror bor sammen med mora hennes, som er av asiatisk opprinnelse.

Serien begynner brått og rystende med at Tui forsøker å ta livet av seg ved å gå ut i innsjøen til hun når dypet. Hun blir reddet i siste øyeblikk. Det viser seg raskt at hun er gravid. Men med hvem?

Tilfeldig på besøk hos sin syke mor er politikvinnen Robin Griffin, spesialist på seksuelle overgrep. Hun kobles inn i saken, men før etterforskningen er avsluttet, forsvinner Tui, etter at hun har søkt tilflukt i en merkverdig leir for skadde, middelaldrende kvinner som er etablert utenfor landsbyen. Har hun frivillig gått ut i ødemarka? Er hun drept? Eventuelt hvorfor?

«Top of the Lake» er regissert av den New Zealand-fødte Jane Campion, en av Australias ledende filmregissører. Hennes store triumf er «Piano» (1993) med Harvey Keitel og Holly Hunter, som fikk tre Oscar-priser.

Men hun har også lagd for eksempel «En engel ved mitt bord» (1990), som ble sendt ut både som en miniserie og helaftens spillefilm. Holly Hunter er blitt 20 år eldre og spiller en mystisk kvinneskikkelse i «Top of the Lake», en leder for det nevnte kvinnekollektivet, med langt, grått hår. Elisabeth Moss, kjent fra Mad Men og Presidenten, spille politikvinnen Robin Griffin.

Serien lanseres på DVD denne uka og blir sendt på TV2 i desember. Den går for tida på svensk TV til stor kritikerjubel.

Jane Campions filmatiske klo og nerve bidrar til å gjøre serien til en suksess. Skildringen av mennesker og natur er antiromantisk, hun er en antydningenes mester, serien glir nådeløst inn i verkende deler av miljøer og mennesker. Hun dveler ikke ved det som er sårbart, men spekulerer heller ikke i det.

Fortellingen er full av direkte handlinger som ikke verken får eller trenger noen nærmere forklaring. Det tematiske, som særlig har med kvinnens sårede posisjon i et univers dominert av alfahanner, blir ikke malt med slagord, men trenger igjennom som vann inn i en båt som er lekk.

Når filmen sammenliknes med «Twin Peaks», har det selvsagt med småbymiljø og absurde trekk å gjøre. Men «Top of the Lake» er betydelig mindre surrealistisk og bevisst trendskapende.

Likheten er først og fremst at det er en filmregissør som setter tonen. David Lynch regisserte nøkkelepisodene selv. Det samme har vi sett i den ene serien etter den andre; Martin Scorsese («Boardwalk Empire»), Michael Mann («Luck»), David Fincher («House of Cards») og for den saks skyld polske Agnieszka Holland, som foruten sin egen TV-serie «Burning Bush» regisserte den første episoden av «Treme».

Hun har også lagd episoder i «The Wire» og «The Killing», men understreker viktigheten av å være først. «Det er da du setter tonen i hele serien», sier hun. «Den er de som fortsetter, nødt til å forholde seg til.»

KJENT FJES: Elisabeth Moss, kjent fra «Mad Men og «Presidenten, spiller politietterforskeren Robin Griffin. Foto: Atlantic Film
KJENT FJES: Elisabeth Moss, kjent fra «Mad Men og «Presidenten, spiller politietterforskeren Robin Griffin. Foto: Atlantic Film Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media