KOMMENTARER

Arbeidsmarked:

Automatisering setter rausheten til de med jobb på prøve

Snart må de få jobbe for mange.

Får hard konkurranse: Det kan bli en milliard flere arbeidere på verdensbasis over den neste generasjonen. Det blir hardere konkurranse om jobbene framover. Her snekkere på barcode-bygningene i Bjørvika. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Får hard konkurranse: Det kan bli en milliard flere arbeidere på verdensbasis over den neste generasjonen. Det blir hardere konkurranse om jobbene framover. Her snekkere på barcode-bygningene i Bjørvika. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Mennesker er dårlige til å få øye på tilfeldighetene som hjelper dem opp og fram i livet. Det er en utbredt svakhet. Vi er langt flinkere til å identifisere hindre i veien enn flaksen som hjalp oss. Inntoget på arbeidsmarkedet er intet unntak. Som du kan lese i dag, har tidspunktet for når du kommer inn i arbeidsmarkedet mye å si for både lønn, karriereutvikling og valg av bransje. I ytterste konsekvens betyr det at når du er født er viktigere enn at du har jobbet hardt eller studert flittig. Hvis økonomien går på lavbluss risikerer du å ta til takke med noe dårligere enn du kunne fått hadde tilstanden vært annerledes. I verste fall står du igjen uten noe.

Det er en mekanisme du er smertelig klar over hvis arbeidsledigheten er høy og mulighetene få. Du kan ha gjort alt rett, men likevel havne bakpå. Men de som kom seg inn på et gunstigere tidspunkt tenker nok mindre på det. Så lenge du selv opplever at du jobber hardt og fortjener gevinsten av det, spiller det liten rolle at kronekursen, oljeprisen, internasjonale finansmarkeder, sentralbankens rentenivå, eller kriger på andre siden av kloden utspilte seg i din favør, selv om alt dette ligger utenfor din egen kontroll.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer