Helse:

Autorisasjon: Hensynet til pasienten må komme først

Når autorisasjonsfeltet blir framstilt i pressen, faller gjerne pasienten utenfor bildet.

AUTORISASJON: Pasientene skal ha full tillit til at det helsepersonellet de møter overalt i helsevesenet har nødvendig kompetanse, skriver artikkelforfatterne. Monkey Business Images / Shutterstock / NTB scanpix
AUTORISASJON: Pasientene skal ha full tillit til at det helsepersonellet de møter overalt i helsevesenet har nødvendig kompetanse, skriver artikkelforfatterne. Monkey Business Images / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hvis vi skal unne oss helse- og omsorgstjenester på samme nivå som i dag, vil vi trenge mye helsepersonell i årene framover. Hvorfor hører vi da stadig om helsepersonell med utdanning fra utlandet som ikke får autorisasjon i Norge?

Det kan virke både bortkastet for samfunnet og urettferdig for individet når en som har brukt flere år på en etterspurt utdanning må gjennom en kamp mot byråkratiet, og likevel ikke får jobbe som helsepersonell i Norge.

Når autorisasjonsfeltet blir framstilt i pressen, faller gjerne pasienten utenfor bildet. Det kommer ikke fram at formålet med autorisasjonsordningene er å trygge norske pasienters sikkerhet og å skape forutsigbarhet for hva man skal forvente av helsepersonell med en bestemt yrkestittel.

Norge har en sterkt desentralisert helsetjeneste, og helsepersonell må mange steder bære et stort ansvar alene. Pasientene skal ha full tillit til at det helsepersonellet de møter overalt i helsevesenet har nødvendig kompetanse, enten det er en sykepleier alene på vakt i hjemmesykepleien i Finnmark, eller en som deltar i et kirurgisk team på Rikshospitalet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer