Autoritær nostalgi

IDEOLOGI: Deler av venstresidens lefling med det autoritære var sterkt ideologisk motivert. Kommunistiske symboler brukes fortsatt.

HELTESTATUS: Til tross for Che Guevaras brutalitet, bruker mange Che som et ikon for å uttrykke egne politiske standpunkter, skriver forfatteren. Foto: Scanpix
HELTESTATUS: Til tross for Che Guevaras brutalitet, bruker mange Che som et ikon for å uttrykke egne politiske standpunkter, skriver forfatteren. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les også:

Bård Vegar Solhjell:Lærdommer av sviketTorbjørn Røe Isaksen:Det autoritære svermeri

På kontoret til Studentersamfunnet i Bergen hang et stort bilde av Mao i 2004. Hvor lenge det hadde hengt der vet man ikke, men det var på høy tid å ta det ned. Mao var ansvarlig for drapet på 35 millioner mennesker. Når Studentersamfunnet, som skal være en arena for kritisk debatt og akademisk refleksjon, så lenge har valgt å ha et portrett av Mao hengende på veggen, er det antakelig fordi de enten vil vise sin tilslutning eller fordi de ikke tillegger historien noen mening.

SVs Bård Vegar Solhjell mener det pågår en «meningsløs rangering» av leflingen med det autoritære på venstre- og høyresiden av norsk politikk. Han hevder at SV og venstresiden har gjort sitt oppgjør, og at det nå heller burde være høyresidens tur.

Erik Solheim tok for noen år siden et viktig oppgjør med SVs autoritære tilbøyeligheter. Men når partimedlemmer fortsatt støtter politiske aktører som Fidel Castro, er det tydelig at Solheims poenger ikke har sunket godt nok inn. Kroneksempelet må være Hallgeir Langelands ironiske, men usedvanlig historieløse beskrivelse av seg selv som «anarkistisk leninist».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer