DEBATT

Debatt: Historien gjentar seg

Autoritære i alle land, foren eder

Hva har Putin og Trump til felles?

HVOR LIKE ER DE?: Donald Trumps undergraving av sannhetsrespekt og hans åpenbare forakt for demokratiske prosedyrer, er en type politisk aktivitet som Russlands president Putin langt på vei har lyktes med. Her er de to i Danang, Vietnam, i november 2017. Foto: Jorge Silva / Reuters / NTB Scanpix
HVOR LIKE ER DE?: Donald Trumps undergraving av sannhetsrespekt og hans åpenbare forakt for demokratiske prosedyrer, er en type politisk aktivitet som Russlands president Putin langt på vei har lyktes med. Her er de to i Danang, Vietnam, i november 2017. Foto: Jorge Silva / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Yale-historikeren Timothy Snyder har et prosjekt. For ham er politikk ikke tenkbart uten historien, ideer – og sannhet. Politikk i dag er å «vinne tilbake historisk tid for nåtida».

Historien vil ikke gjenta seg, men den kan instruere: Gi pekepinner til krisesoner og sårbarhetspunkter for demokratiet.

Samtidig vil historisk bevissthet gi oss forståelse for at det menneskelige handlingsrommet er større enn vaner forteller oss. Det finnes alternativer til status quo; historiens lover er ikke uforanderlige.

Demokratiske dyder – likeverdighet, toleranse, individualitet, integrasjon, evne til nyskaping, sannhet – er innbyrdes sammenbundet i politiske og kulturelle institusjoner som beskytter dem og gjør dem etterstrebelsesverdige.

Uavhengig rettssystem; konstitusjonelt forankrede maktdelingsordninger; regelmessige, frie valg; politiske, sivile, sosioøkonomiske og kulturelle rettigheter; opplyst offentlig samtale; høringstradisjoner innen sentralforvaltningen; minoritetsrespekt lutret gjennom utdanningssystemet, og samstemmighet om betydningen av vitenskapelig metode og erkjennelse i politikk og kultur.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer