KURT ELLING: Synger kjente og mindre kjente perler fra Brill-bygningen på Broadway, USAs største slagerfabrikk midt på 1900-tallet. FOTO: TERJE MOSNES
KURT ELLING: Synger kjente og mindre kjente perler fra Brill-bygningen på Broadway, USAs største slagerfabrikk midt på 1900-tallet. FOTO: TERJE MOSNESVis mer

Autoriteter i arbeid

Solide nye album fra Vigleik Storaas Trio, Kurt Elling og Ivar Grydeland.

ALBUM: Vigleik Storaas Trio — stadig Storaas, piano; Mats Eilertsen, kontrabass; Per Oddvar Johansen, trommer — er den norske pianotrioen som kanskje klarest og mest briljant viderefører «Bill Evans Trio-idealet» på sine albumutgivelser.

«Epistel #5» er det foreløpig nyeste eksemplet, der de tre tannhjulene i drivverket nok en gang dreier friksjonsfritt og velsynkronisert i et repertoar bestående av fem Storaas-komposisjoner, en fra Per Oddvar Johansen og versjoner av Kenny Wheelers «Aspire», Sam Rivers' «Beatrice» og Michel Legrands «I Will Wait For You».

VIGLEIK STORAAS TRIO:  Suverent fra hardtswingende pianotrio.
VIGLEIK STORAAS TRIO: Suverent fra hardtswingende pianotrio. Vis mer

Albumet er balladedominert, men streite melodier, moderate tempi og klare, transparente lydbilder betyr så visst ikke spenningsløshet og smålåten forutsigbarhet.

For det første swinger denne trioen intens fra første til siste tone, for det andre oppviser den eksemplarisk bruk av dynamikk og dramaturgi på subtilt nivå og for det tredje fyller musikerne spillet sitt med så mye innhold — harmonisk og rytmisk, solistisk og i dialoger - at det ved første ørekast enkle fellesuttrykket raskt trekker en oppmerksom lytter inn i musikken.

«Bathymetric Modes»

Ivar Grydeland

5 1 6
Plateselskap:

Hubro/Musikkoperatørene

Se alle anmeldelser

Om uttrykket «stillferdig formidabelt» noen gang skal ha mening, må det være om dette triospillet.

FRA midt på 1930-tallet og i 40 år var Brill-bygningen midt på Broadway selve slagerfabrikken i amerikansk populærmusikk. Den nær mytolgiske lista over komponister og tekstforfattere som kvernet ut evergreens og hits fra trange, tynnveggede kontorer spenner fra Duke Ellington via radarpar som Leiber-Stoller og Mann-Weil til Paul Simon.

KURT ELLING: Gamle jazz- og popperler med ny glans.
KURT ELLING: Gamle jazz- og popperler med ny glans. Vis mer

Og hit, til Brill-arven, er det at Kurt Elling har vendt seg for å finne låtmateriale til sitt tiende album.

«1619 Broadway — The Brill Building Project» byr på dramatiserte, dels re-harmoniserte utgaver av så vel jazzstandarder (den Sinatra-kjente «Come Fly With Me» av Sammy Cahn/James Van Heusen) som popperler: «You Send Me» (Sam Cooke), The Coasters' «Shoppin' For Clothes» (Leiber/Stoller/Harris) og selvsagt The Drifters' «On Broadway» (Leiber/Stoller/Mann/Weil). Bare Paul Simons lille genistrek, «American Tune», blir framført nær opp til originalen, gjennom resten av repertoaret har arrangør/pianist Laurence Hobgood utstyrt Elling — i manges ører verdens ledende mannlige jazzsanger — med mer og mindre jazzklingende tonefølge til de dels inntrengende, dels skråsmilende teksttolkningene.

«Bathymetric Modes»

Ivar Grydeland

5 1 6
Plateselskap:

Hubro/Musikkoperatørene

Se alle anmeldelser

Mye går i balladetempo, men uansett takt, tempo eller toneart har vi å gjøre med en sanger som vet nøyaktig hvilken historie han vil fortelle og hvordan han vil fortelle den.

Om man foretrekker Goffin/Kings «Pleasant Valley Sunday» i Kurt Ellings eller The Monkees' versjon er en smakssak, men Elling ivaretar iallfall ironien på minst like effektivt vis som Davy Jones & co.

IVAR GRYDELAND: Solodebut på overtid fra unik gitarist.
IVAR GRYDELAND: Solodebut på overtid fra unik gitarist. Vis mer

lenge har Ivar Grydeland vært en unik stemme ikke bare i den norske floraen av gitarister, men av instrumentalister som sådan, at det kommer som en liten overraskelse at «Bathymetric Modes» er hans solodebut.

De 30 minuttene (seks komposisjoner) der han trakterer ulike gitar- og gitarliknende instrumenter pluss tangenter og tenori-on er da heller ikke preget av famling.

«Bathymetric Modes»

Ivar Grydeland

5 1 6
Plateselskap:

Hubro/Musikkoperatørene

Se alle anmeldelser

Snarere er det en musiker med full kontroll over virkemidlene som bygger sine klangkonstruksjoner og repetitive forløp med litt assistanse av klarinettisten Xavier Charles, trombonist Marius Tobias Hoven og (skarp)trommeslager Jonas Howden Sjøvaag. Grydeland tenker og lager musikk for et godt utvidet gitarbegrep, men han har ikke sluppet taket i verken melodi eller puls i disse komposisjonene der mye foregår lag-på-lag i lyse og lekne sekvenser.

«Bathymetric» betyr «undervannstopografi», men ingen bør få trøbbel med å holde hodet over vannet i møtet med denne originale og tiltalende musikken.