SOMMERDILEMMA: Som småbarnsfar kan jeg skrive under på at sommerferien en krevende øvelse, skriver Tuftebarten. Foto: David Trood / BAM / Samfoto
SOMMERDILEMMA: Som småbarnsfar kan jeg skrive under på at sommerferien en krevende øvelse, skriver Tuftebarten. Foto: David Trood / BAM / SamfotoVis mer

Av barn og fulle folk får man høre sannheten. Til nå har vi bare hørt på barna

Tuftebarten gjør et forsøk på den journalistiske dyden balanse.

Meninger

Det går nærmest inflasjon i utsagn som «det er viktig å finne en balansegang» eller «begge sider fortjener å bli hørt» om dagen. Bør begge sider alltid bli hørt? Det forutsetter at enhver sak har to parter. For å teste ut om det virkelig alltid er fornuftig «å finne en balansegang», har jeg benyttet prinsippet på den årlige debatten om sommerferie og alkohol. Jeg har forsøkt så godt jeg kan å presentere begge sider i saken på en nyansert måte:

Fellesferien nærmer seg. For mange nordmenn forbindes sommermånedene med et glass godt drikke. Hvitvin til rekene. En campari i kveldssola på verandaen. Eller noen kalde pils i fjæra. Kombinasjonen familie og alkohol er ikke alltid like heldig. Derfor har mange blandede følelser knyttet til ukene vi har foran oss.

TUFTEBARTEN: Skriver Dagbladet hver uke.
TUFTEBARTEN: Skriver Dagbladet hver uke. Vis mer

På den ene siden har vi barna. Alarmtelefonen for barn og unge får inn 10 000 samtaler hvert år, og sommeren er høysesong for barn som bekymrer seg over foreldrenes drikking. Seks av ti nordmenn oppgir at de drikker med barna til stede. Da VG skrev om dette for noen år tilbake avholdt de en nettavstemning. Flertallet svarte at det var greit å drikke fra to til fem glass når det er barn til stede. Men mange sliter med å skille mellom vin til maten og feriefyll. For noen barn blir sommerferien derfor traumatisk.

Men enhver debatt har to parter, og på den andre siden finner vi oss voksne. Også her lider mange. Etter månedsvis med jobbslit føles det vel fortjent med noe sterkt i glasset på late julidager. Men mange foreldre opplever å bli regelrett uglesett om man tar seg en fest med barna til stede. Det er mye positivt å si om barn, men det er noen små festbremser - det er ikke til å komme bort ifra.

Som småbarnsfar kan jeg skrive under på at sommerferien en krevende øvelse. Man føler forventninger fra mange hold. På den ene siden har jeg barna mine, som jeg forguder. På den andre har jeg et kjøleskap fullt av ulike typer sommerøl jeg har kjøpt fra butikker og pol i nærområdet, og som jeg har gledet meg til å teste ut. Om jeg bruker for mye tid på sommerølsmaking, føler jeg at jeg forsaker barna. Og om jeg løper for mye rundt og spiller boccia med ungene, føler jeg at jeg skuffer de brune små flaskene i kjøleskapet. Krysspress kaller psykologene det.

Jeg er ikke alene. Statistikken forteller at hele en av seks småbarnsforeldre gruer seg til å være sammen med barna sine i ferien på grunn av barnas lave alkoholforbruk. Men få tør snakke høyt om det. Dette er tabu.

Mediene må nok ta en del av skylden for at denne debatten har blitt så ubalansert. Barnas beste får fri tilgang til spalteplass, mens festglade foreldre stigmatiseres og trues til å vise alkovett.

La oss få en mer balansert diskusjon. Unger helt ned i barnehagealder bør kunne forstå at det går an å holde seg på rommet i noen uker mens pappa sitter med en 6-pack mellom beina og ser på fotball-EM.

Det sies at det er av barn og fulle folk man får høre sannheten. Vel, til nå har vi bare hørt på barna. Det på tide å la de fulle folka slippe til.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.