Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Eldreminister:

Av hensyn til Frp, ikke de eldre

Eldrepolitikk er politikk for hele mennesker. Ikke en ministerpost for Frp.

GJENVALGSMINISTER: Alle eldre har ulike behov. Det jeg derimot ikke unner Norge, er en gjenvalgsminister for Fremskrittspartiet, skriver Jette F. Christensen. Her er eldreminister Åse Michaelsen (Frp) på sitt nye kontor i Helsedepartementet etter nøkkeloverrekkelsen 17. januar.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
GJENVALGSMINISTER: Alle eldre har ulike behov. Det jeg derimot ikke unner Norge, er en gjenvalgsminister for Fremskrittspartiet, skriver Jette F. Christensen. Her er eldreminister Åse Michaelsen (Frp) på sitt nye kontor i Helsedepartementet etter nøkkeloverrekkelsen 17. januar. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Frp ga seg selv en eldrestatsråd for å sikre oppslutning i den største velgergruppen sin skrev jeg et innlegg om at det er gjennomskuet i Dagbladet. Jeg skrev at jeg mente den nye statsrådsposten var populistisk motivert.

Onsdag forrige uke skriver Bård Hoksrud et svar som viser at jeg hadde rett. Han beskriver innlegget som «et hån mot eldre», «trist» og «sjofelt». Han skriver at jeg ikke unner eldre vel fordi jeg er imot Frps ministerpost. Det er feil.

Det som er riktig, er at jeg unner eldre og alle andre politikk som virker. Og som ikke generaliserer behov ut fra alder. Alle eldre har ulike behov. Det jeg derimot ikke unner Norge, er en gjenvalgsminister for Fremskrittspartiet.

Å insinuere at jeg ikke er opptatt av eldre fordi jeg synes statsrådsposten er en dårlig idé, er som å si at jeg er mot integrering fordi jeg var uenig med Sylvi Listhaug som integreringsminister.

Det er som om Hoksrud svarer på et innlegg jeg ikke har skrevet og tillegger meg meninger jeg ikke har. Det er en hersketeknikk og det tror jeg leserne gjennomskuer.

På samme måte som jeg tror eldre mennesker gjennomskuer at det å opprette en ministerpost ikke er ensbetydende med å være mest opptatt av tema.

Eller viktigere, vil utgjøre en forskjell for om dem som trenger det faktisk får mer eller bedre tilpasset hjelp.

Eldre er en sammensatt gruppe med ulike behov og utfordringer og må behandles med respekt deretter. Det er det politikk som ordner, ikke en ekstra stilling i regjeringen.

For å beskrive det vil jeg sitere fra en epost jeg fikk av en hyggelig mann på 75 som jeg fikk etter innlegget mitt. Han skrev blant annet:

«I et intervju med den nye statsråden i går, var hennes eneste fokus på de eldres tilstand og status i vårt samfunn viet rom på sykehjem. Dette fortonte seg som en kollektiv sykemelding av alle oss over 70 år, og fremført i en nedlatende form. De aller fleste eldre i Norge har det meget bra – ikke minst takket være den kontinuerlige utbygging av velferdsstaten som Arbeiderpartiet har drevet frem.

Å være gammel er ikke en sykdomstilstand, og dersom man virkelig skulle utfordre dagens eldrepolitikk måtte det være en mer aktiv inkludering av oss eldre i ulike sider ved samfunnslivet – alt fra deltakelse i deler av arbeidslivet, muligheter for læringsmessige tiltak og deltakelse i mer hobbylignende virksomhet innen idrett og kultur. Og alt dette er eldre med på i dag.»

Dette er jeg enig i.

Noen eldre er aktive, andre trenger pleie og omsorg. Eldrepolitikk er politikk for hele mennesker. Ikke en ministerpost for Frp.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!