Nylig kunne Norsk Filminstitutt melde at myndighetenes forsøk på å heve kvinneandelen i norsk filmproduksjon var mislykket. Målet om en kvinneandel på 40 prosent innen 2010 skulle ikke lenger realiseres gjennom kvinnesatsingen Signatur K. Siden denne ordningen ble startet i 2006 hadde 20 søkere fått utviklingsstøtte, men bare to prosjekter ble realisert. Eva Isaksens De gales hus fra i fjor høst var den ene, og Margreth Olins spillefilmdebut Engelen som får premiere i år var den andre. At det er en skjev kjønnsfordeling i norsk film er alle enige om. Hva som skal gjøres for at norsk film ikke bare blir om og for menn er mer usikkert. Ved inngangen til 1980-tallet var Norge en foregangsland internasjonalt sett når det gjaldt kvinnelige filmregissører og såkalt «kvinnefilm». Bak kamera kom en rekke talentfulle kvinner til, som hadde nye historier å fortelle. Bidragene fra regissører som Anja Breien, Vibeke Løkkeberg, Laila Mikkelsen og andre ble lagt merke til også utenfor landets grenser, og bidro til å skape et mer vitalt og variert filmtilbud. I løpet av tiåret kom flere nye talenter til, som sammen endret norsk filmproduksjon.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger