NERDEN: Hvis Becky Albertallis ektemann skulle beskrevet henne, ville han sagt hun var en enda større nerd enn noen skulle tro. Foto: Sveinung Ystad
NERDEN: Hvis Becky Albertallis ektemann skulle beskrevet henne, ville han sagt hun var en enda større nerd enn noen skulle tro. Foto: Sveinung YstadVis mer

Becky Albertalli, forfatteren bak «Simon og homo sapiens-agendaen»

Av og til slår det henne at sønnene skal lese boka og tenke: Dette kapittelet om onanering, det er det mamma som har skrevet

Becky Albertalli er forfatteren bak høstens sjarmbombe.

–De kommer til å syns det er ganske kleint.

Becky Albertalli ler. Den amerikanske forfatteren er i Norge for å snakke om boka som er kalt høstens mest sjarmerende ungdomsbok, og har tittelen «Simon og homo sapiens-agendaen».

Den handler om Simon 16 år, en ganske sær fyr, med mange venner, som er homofil, men som ikke orker avlt styret han ser for seg at det kan bli når han kommer ut av skapet. Så forelsker han seg.

«Det er ei slik bok som får deg til å ligge og smile lenge etter å ha lukket den, og ei bok jeg har lyst til å dytte på alle unge folk jeg møter i uoverskuelig framtid», skrev Dagbladets anmelder, Marie Kleve.

Uten sjans

- Jeg ønsket desperat å forelske meg da jeg var på den alderen. Uten hell, sier Albertalli.

- Jeg var den lubne, jødiske, engstelige jenta som aldri hadde sjans.

Albertalli var også den jenta som prøvde seg på de fleste sportsgreiner. Og mislyktes. Som forelsket seg i Harry Potter som 16-åring, forelskelsen har aldri gått over, som elsker Oreo-kjeks, det går heller ikke over, og som skrev tekster gjennom hele skoletida. De aller fleste om katter.

Men å bli forfatter, det var aldri en plan.

- Det var like fjernt som å drømme om et liv som skuespiller i Hollywood.

Nå er «Simon og homo sapiens-agendaen» å finne i 29 land, og Hollywood har kjøpt filmrettighetene til boka.

Terapeuten

Det var psykolog hun ble. I sju år jobbet hun med ungdom og spesielt med lesbiske, homofile, bifile og transseksuelle tenåringer i Washington DC, og elsket jobben sin. Så fikk hun sin første sønn, og bestemte seg for å prøve å skrive. Noen få måneder seinere var manuset klart. Albertalli dro på en konferanse for forfattere, prøvde å selge inn boka si til en agent, og på under ei uke, var boka hennes antatt.

Historie med håp

Hun sier hun har skrevet en kjærlighetshistorie.

- Det er farlig å si at det er lett å stå fram som homofil. For Simon er det det. For andre er det et spørsmål om liv og død. Men jeg hadde lyst til å skrive en glad historie. Fylt med håp.

Hun har jobbet med så mange unge mennesker som sliter.

- Kanskje noen av dem syns det er godt å lese om Simon. Og en ting har jeg vært veldig opptatt av: Jeg bruker aldri mine tidligere klienters historier i bøkene mine.