Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Av ypperste klasse

Fremragende kriminalroman fra G8-møtet i Edinburgh.

BOK: Det er juli 2005, og Edinburgh forbereder seg på å bli inntatt av en blanding av verdens mektigste toppledere og tusenvis av demonstranter. G8-møtet på Gleneagles og den store protestmarsjen gjennom Skottlands største by setter preg på den nest siste boka i Rebus-serien.

Går i veien

Ian Rankins posisjon som en av nåtidas fremste krimforfattere er for lengst bekreftet, hans blanding av hard realisme, barsk humor, aktuelle problemstillinger, usvikelig musikksmak og ren og skjær skriveferdighet har gjort ham til et klart førstevalg for krimentusiaster over hele verden. Så langt er bare ni av bøkene hans kommet på norsk, det gjenstår omtrent halvparten av krøniken om John Rebus ustrukturerte karriere i Edinburgh-politiet.

På grunn av hans sunne skepsis til alt som heter autoriteter, prøver ledelsen i politiet å holde Rebus langt unna Gleneagles. Men som vanlig går Rebus i veien for de viktige politifolkene, først fordi han insisterer på å bedrive drapsetterforskning rett i nærheten av toppmøtet, deretter når han tilkalles etter et mistenkelig dødsfall på Edinburgh Castle, hvor alle de viktige og rådgiverne deres har spist middag. Den døde i det siste tilfellet er en ung politiker som er parlamentarisk privatsekretær for bistandsministeren, og sikkerhetspolitiet prøver å dytte Rebus langt unna saken.

Raddis-foreldre

Hans kollega Siobhan Clarke har helt andre problemer, for de gamle raddis-foreldrene hennes har kommet til Edinburgh for å være med på demonstrasjonene. De har slått seg ned i den provisoriske teltleiren ved det beryktede boligområdet Niddries, og lokalbefolkningen er ikke vennlig innstilt til de som vil redde verden. Men demonstrantene har en støttespiller i bystyremedlemmet Gareth Tench, som har kontroll over de mer ustyrlige elementene i lokalmiljøet.

«De dødes navn» åpner med begravelsen til Rebus’ lillebror, og det setter stemningen for hele boka. Til tross for at mange tusen optimister har inntatt Edinburgh, er det ikke de som styrer showet. Det gjør seriemorderen som bare går etter voldtektsforbrytere, det gjør den eller de som tok livet av et parlamentsmedlem, det gjør Big Ger Cafferty, forbryterkongen som dukker opp også her.

Ian Rankin spinner sammen alle trådene på uklanderlig vis, og det er knapt et dødpunkt i løpet av bokas nesten 450 sider. Og siden den er den nest siste i serien, forbereder den oss også på at Rebus karriere nærmer seg en avslutning, på en eller annen måte.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media