Avansert telefonskrekk

Jo da, mobilen er farlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «Cell» er hans første grøsser på fire år, og King virkelig boltrer seg i det man trygt kan kalle svart og eventyrlysten fiksjon. Her tar han for seg litt av det samme temaet som han skrev om i «The Stand» for over et kvart århundre siden. Men denne gangen er ikke en epidemi årsak til at vår skjøre sivilisasjon kollapser, men all verdens mobiltelefoner.

Groteske angrep

Det begynner helt uskyldig og fredelig med tegneserieskaperen Clayton Riddell, som nettopp har solgt sin første serie til et forlag i Boston. Han står på gata og lurer på hvordan han skal feire begivenheten, når uvanlige ting begynner å skje. En kvinne i business-uniform angriper en iskremselger, men får selv en tenåringsjente i strupen så blodet spruter. Rundt Clay skjer nå det ene groteske angrepet etter det andre - ellers sofistikerte og urbane mennesker har mistet alle hemninger og blitt primitive og destruktive monstre.

Zombier

Men ikke Clay og noen få andre. Clay resonnerer seg fram til at alle de gale snakket i mobil da de gikk amok, at den mentale kollapsen skyldes et signal som ble sendt fra et eller annet sted til alle aktive mobiltelefoner. Skal man være trygg, må man alliere seg med andre mobilfrie, og Clay treffer etter hvert den middelaldrende homsen Tom McCourt og tenåringen Alice Maxwell.Den første natta søker de ly i Toms hus, mens drapene og ødeleggelsene fortsetter rundt dem. Men de observerer at de mobilskadde menneskene forandrer oppførsel - destruksjonen avtar, i stedet begynner de å søke sammen i svære flokker, som en slags zombie-fugler. Og akkurat som enkelte fuglearter, begynner de å trekke. Det velger også Clay og hans venner å gjøre.Stephen King er i det spekulerende og fantasifulle hjørnet i «Cell», og hans påstand er at menneskets hjerne kan reformateres og reprogrammeres som en annen datamaskin. En besnærende tanke, som for så vidt har vært tenkt før, men ikke med samme utgangspunkt eller utførelse som her. Og neste gang mobilen ringer, tenker man seg kanskje ekstra om før man trykker på knappen?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer