Avantgarde og showbiz på Henie Onstad Kunstsenter

...som lover litt mer enn de kan holde.

Sosietet: Sonja Henie på restaurant i USA. Bildet dateres til 1960-tallet og er ett av mange fra skøytedronningens eget private arkiv som vises for publikum på Henie Onstad Kunstsenters store jubileumsutstilling. Foto: Henie Onstad Kunstsenter
Sosietet: Sonja Henie på restaurant i USA. Bildet dateres til 1960-tallet og er ett av mange fra skøytedronningens eget private arkiv som vises for publikum på Henie Onstad Kunstsenters store jubileumsutstilling. Foto: Henie Onstad Kunstsenter Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Du kan ha besøkt Henie Onstad Kunstsenter mange ganger uten å legge merke til natursteinen som ruver fra en bakketopp vis-à-vis hovedinngangen. Her ligger Sonja Henie og Niels Onstad begravet, for alltid tittende ned på alle som kommer og går.

I år er det hundre år siden fødselen til en suksessrik kvinne som selv i døden helst skulle ha full oversikt, og senteret feirer med en utstilling som prøver å bite over vel mye.

Parets samling av modernistisk maleri kombineres med et utvalg fra de rikholdige arkivene — alt fra presseklipp til Sonja-papirdokker og Disney-film. I tillegg kommer enkelte verker av andre kunstnere og «Samleren», et nytt bestillingsverk av Birgitte Sigmundstad.

En enkelt monitor har fått hele inngangspartiet for seg selv. I arkivopptak signert Pål Bang-Hansen forteller Henie selv om sitt byggeprosjekt på drevent amerikansk-engelsk med bare lett islett av thorheyerdahlsk.

Hovedsalen er maleridominert, og parets modernistiske ervervelser er hengt etter tidligere epokers salongideal, det vil si at bildene får klumpe seg i klynger i både høyde og bredde og i stort antall.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer