Avantgardist

Kjetil Rolness gikk inn i en månedlang psykose. Han kom ut med en ordbok.

VANLIGVIS ER DET SÅNN at nye ord blir til et sted der ute blant folk. Etter en del tid og avgjørelser blir ordet så lagt til i offisielle ordbøker.

Sosiolog Kjetil Rolness vil gjøre det omvendt. Han har laget en ordbok, et nytt ordforråd, som en gave til det norske folk. «Bakmålsordboka». Han mener vi trenger den for å forklare fenomener i samtiden.

- Det finnes nok av ord vi ikke trenger i Bokmålsordboka. Mye ruskomnusk og sliddersladder . Men hvor er ordene vi virkelig trenger? Som baltatsar , sier Rolness, og siterer: «Vestlig forretningsmann som er blitt småkonge i de baltiske land etter murens fall.»

- Og hvor er de brukbare definisjonene av kjente ord? «Boligkompleks», sier Rolness, og siterer igjen, etter å ha tatt en slurk hvitvin: «Redsel for å bo for lite standsmessig, sammenliknet med naboer, venner, kolleger eller kjendiser, jf. sjalusidør .» Eller Kremmerhus .

Rolness flirer.

- Prangende statusbolig oppført av styrtrik næringslivsleder uten dannelse, jf. hyttegods .

NOEN VIL KANSKJE hevde at denne utgivelsen er en bekreftelse på at Kjetil Rolness er en diversemaker , en «person som driver med mange (forskjellige) ting uten at noen ser store resultater.» Selv hevder han å kunne forandre verden.

- Alle som har studert språkfilosofi vet at språk og virkelighet henger sammen. Blant de nye ordene er det ord på ting som ikke finnes. Dét er et krav til virkeligheten. Den må skjerpe seg, sier Rolness og skuer utover slottsparken.

- Det er dette som gjør boka til et filosofisk verk. Jeg vil gripe inn i og forandre samtiden.

Rolness' prosjekt er i en viss forstand anarkistisk - han ønsker å gjøre opprør mot Språkrådets overstyring av norsk. Språket sensureres, hevder han, og enkelte ord, som helt åpenbart er funksjonelle, er ikke tatt med i de offisielle ordbøkene fordi de kan føre til umoral.

- Se på et ord som Innmarihuana (uvanlig sterk cannabis). Bruk av sterke versjoner av de svake stoffene fører til at man ender opp på harde stoffer. Her må vi utvise sivil ulydighet, og bruke ordet likevel.

ORDSPILL HAR VANLIGVIS vært henvist til familieselskaper, vennekvelder og avisoverskrifter. De er utbredt i befolkningen, men Rolness synes likevel han har hatt noe ekstra å bidra med.

- Jeg har selvsagt ikke oppfunnet ordspillet. Men jeg har forsøkt å foredle det - alt for ofte ligger ordspillet farlig nært opptil blødmer. Jeg ville heve blødmene opp på et kunstnerisk, for ikke å si filosofisk nivå.

Han har fått tips til arbeidet av gode venner, men først og fremst dreier det seg om egen konsentrasjon.

- Jeg gikk inn i en månedlang psykose. Hver morgen våknet jeg opp med nye ordspill i hodet. Det er en fascinerende måte å se verden på, sier sosiologen.

- Hvert ord er som et forslag som må virkeliggjøres. Man har ikke lyst til å hjelpe en god kompis med å flytte, men man vet ikke helt hvorfor. Man har bærefrykt . Det er en følelse som finnes, men som ikke har hatt en betegnelse før nå. Eller abortskjemt - «forvendt med kunstig framkalte svangerskapsbrudd. Laila er så abortskjemt at hun ikke fatter hvorfor graviditet er et problem ». Børre Knudsen kan sikkert bruke det ordet, sier Rolness.

- Det er ikke bare fikse morsomheter - det måtte være brukbare og nyttige ord. Jeg har forkastet ord som ikke kan brukes, som ikke har et poeng.

- Du er ikke redd for at dette skal bli en glemmebok («lite minneverdig litterær utgivelse. Allerede tidlig om våren skjønner man at bokhøsten stort sett bestod av glemmebøker ».)

- Nei, man kan ikke annet enn håpe på at det der ute blant massene finnes folk som vil fornye språket sitt. Jeg tror boka kan appellere til alt fra småkvikke gymnasiaster til ... alle som jobber med språk. Norsklærere som kan trenge noen gode poenger i timen, sier Rolness og blar ivrig i boka si.

- Hypokonditor, sier han, kniser og siterer: «Håndverker som lager finere kaker, konfekt, o.l, men ofte uteblir fra jobben p.g.a. innbilt bakverk (s.d)»

- Nå ler jeg faktisk sjøl, spontant, sier Rolness, etter å ha ledd.

Han virker overrasket og glad.

- Den tåler gjenbruk.