«Avatar» får glødende anmeldelser

Hylles etter premieren i går kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

|||Les også: Vår anmeldelse av «James Cameron's Avatar: The Game»

- 12 år etter «Titanic», som fortsatt står som tidenes mest innbringende film, leverer regissør James Cameron igjen. Dette er en film som alle som noen gang går på kino trenger å se, skriver bransjebladet Variety i sin panegyriske anmeldelse etter gårsdagens førpremiere på gigantfilmen «Avatar» i London.

Om du hører en kraftig vind utenfra, er det trolig lyden av et kollektivt lettelsens sukk fra Hollywood.

Dette er nemlig en film det har blitt hevdet at kommer til å endre filmskapingens regler for all ettertid - det er tidenes dyreste film, og trolig den teknisk mest avanserte. Fallhøyden er derfor enorm.

- En triumfDen første traileren dukket opp i august, og da var det mange filmbloggere og fans som høylytt erklærte sin skuffelse. Mange mente at de utenomjordiske skapningene - Na'vi-folket - så unaturlige ut, og at landskapet minnet om omgivelsene i et dataspill.

Ifølge Variety er imidlertid filmen teknisk sett en triumf.

- Som James Camerons tidligere arbeider hever «Avtar» lista for andre filmskapere i sci-fi/fantasy-sjangeren, skriver anmelder Todd McCarthy, en av publikasjonens mest erfarne og kjente medarbeidere.

Dagbladets reporter Lars Hojem Kvam var også til stede på visningen, og kunne rapportere at publikum reagerte spontant etterpå.

- Det var i hvert fall en bølge av applaus da filmen var ferdig. Nå er vel det vanlig når filmskaperne og skuespillerne sitter i salen, men den varte litt ekstra i går, sier han.

- Lite tilfredsstillendeHojem Kvam tror imidlertid at det også vil komme anmeldelser som er noe mer lunkne enn Variety.

Og Associated Press leverer et eksempel på en slik. Nyhetsbyrået skriver riktignok også at de tekniske løsningene er en revolusjon.

- Likevel føles den lite tilfredsstillende, og mangler på en måte pulsen til en virkelig levende film, skriver Jake Coyle.

Nå er det nok uansett ikke anmeldelsene som skal gjøre at de store massene trekker til kino, men likevel var det nok viktig at disse rettet opp noe av kalkun-frykten som hadde spredd seg.

- Filmmagien tilbakeFor noen kalkun er filmen definitivt ikke, uansett hvordan man vrir og vender på det.

- «Avatar» var virkelig mye, mye bedre enn forventet - den så fantastisk ut, og historien var gripende (dog tidvis litt cheesy), skriver The Guardian.

The Hollywood Reporter kaster alle hemninger til side.

- Dette er underholdning av titaniske dimensjoner - filmmagi er tilbake, skriver anmelder Kirk Honeycutt.

Honeycutt står bare igjen med ett spørsmål:

- Hvordan i all verden skal Cameron toppe dette?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer