Avbryter turné etter dødsfall

Popgruppa A1 med norske Christian Ingebrigtsen i spissen, avbryter sin Asia-turné etter at fire ungjenter ble klemt ihjel under en opptreden i Jakarta i går.

Rundt 1500 ungjenter møtte fram da den populære gruppa skulle opptre i en platebutikk i handlesenteret Taman Anggrek i Indonesias hovedstad Jakarta i går. Arrangørene var bare forberedt på et publikum på rundt 1000.

I trengselen og kaoset som oppsto i folkemengden mistet fire ungjenter livet. To ble hardt skadd. Men det visste ikke Ingebrigtsen og de tre andre musikerne i gruppa før fem timer seinere.

- De la merke til at folk besvimte, men det er ikke uvanlig når de møter fansen. Men de fikk ikke vite at noen var drept før fem timer etterpå. Nå er de sjokkerte og helt ute av seg, og har bestemt seg for å avbryte turnéen, sier Christians pappa Stein Ingebrigtsen til Dagbladet.no.

Trengsel skapte panikk

Ifølge nyhetsbyrået AP skapte trengselen sjokktilstander da flere av ungjentene som var til stede prøvde å komme seg ut. Nødutgangene var blokkert av andre fans. En ansatt ved det lokale sykehuset sier til AP at jentene ble drept og skadd da de falt under trengselen, og ble trampet på av andre A1-fans.

Den indonesiske avisa Mandiri bemerker sjokkert at A1 valgte å gjennomføre en konsert på en privat lokal-tv stasjon like etter dødsfallene. Men da de utførte den planlagte konserten, var de fire guttene fortsatt uvitende om dødsfallene.

Mandiri skriver at gruppas plateselskap Sony har varslet en pressekonferanse mandag morgen lokal tid. Ifølge avisa har West Jakarta police allerede satt i gang etterforsking av åtte lokale representanter for Sony etter dødsfallene.

Så søstrene dø

Mandiri identifiserer to av de døde som søstrene Ekawanti (20) og Rany (13) Shintami. En tredje søster, Lilita, skal ha sett sine to yngre søster bli kvalt i mengden.

Gråtende fortalte hun Mandiri at de tre søstrene hadde gledet seg stort til å se A1 sammen med venninner.

Den tredje døde er 17 år gamle Ayuningtyas Dharmawan. Fjerdemann var ennå ikke identifisert i går kveld lokal tid.

Ledelsen ved handlesenteret skal ha nektet å komme med en uttalselse etter dødsfallene. Sikkehetsvakter på senteret skal ha nektet å oppgi navnene sine.

A1, som blant annet har gjort norske Christian Ingebrigtsen til stjerne, har tidligere i turnéen blitt tvunget til å avlyse et platebutikk-besøk på Philippinene på grunn av for stort oppmøte. 20 000 fans møtte opp i butikken, mens arrangørene hadde regnet med et publikum på rundt 1000.

<B>TRAMPET IHJEL:</B> En ansatt ved det lokale sykehuset i Jakarta ser på de fire unge jentene som måtte bøte med livet da de ville møte A1.
ÅSTEDET: Det var utenfor platebutikken i senteret Taman Anggrek i Indonesias hovedstad Jakarta de tragiske dødsfallene skjedde.
I NORGE:</B> A1s norske tilknytning har ført dem til flere opptredener i Christian Ingebrigtsens hjemland. Her fra en konsert i Oslo Spektrum.