Avdeling Holt

Enkelte politimenn har hun kalt rasistiske, rettsapparatet pillråttent. Hun er frekk som forfatter. Blir hun myk som minister?

Overraskelse er ikke engang forordet. Sensasjon er et mer dekkende ord da det gikk opp for det kongelige norske folk at forfatteren, advokaten, journalisten og debattanten Anne Kristin Holt var blitt ny sjef for Det kongelige norske justisdepartement. I redaksjonene gned journalistene seg i øynene og slipte både penn og øks: Endelig må dama stå til ansvar for alt hun bramfritt har ytret seg om de siste fem årene! Om rasisme i politiet, pillråttent rettsapparat osv. Og grytidlig i går morges, lenge før utnevnelsen var offisiell, var avisa som Alltid er foran på tråden.

- God morgen. Jeg har fått det i og for seg umulige oppdrag på et halvt døgn å lage et portrettintervju med en av de nye statsrådene. Og jeg har valgt deg. Kan du avsette en liten time til meg i løpet av dagen?

- Jaaa ... hvis det er praktisk mulig. Jeg vet ikke hva som skal skje og hva som kreves av meg i dag.

- Ingen problemer. Du får nøklene av Grete Faremo klokka 13, så prater du litt med pressen, vises rundt av embetsmennene dine. Og så er du i prinsippet fri til intervjuer. Du har jo ingen embetsplikter den første dagen; så vidt vi vet er det ingen asylsøkere som skal kastes ut i dag ...

ANNE HOLT FYLLER SNART 38 ÅR, men ser ut som Tjorven i «Saltkråkan». Men skinnet bedrar, selv om hun - ifølge sin far - er og alltid har vært like geskjeftig, nysgjerrig, aktiv og oppfinnsom.

Det kan hun trenge. Som hun selv fastslo ved tiltredelsen: «Det er et stort og tungt departement, med mange vanskelige saker.» Som ikke blir mindre ved de mange krystallklare og mindre smigrende meldinger til og om både politi, rettsvesen, domstoler og Ap-regjeringens innvandrings- og flyktningpolitikk. For eksempel den om at «politiet er blitt et impotent organ, der rettssikkerheten for forbryterne går på bekostning av rettssikkerhet for ofrene». Ikke rart snuoperasjonen begynte umiddelbart etter at Thorbjørn Jagland ringte henne klokka 12 torsdag. Sitt første døgn som justisminister startet hun med tre løgner. Klokka 0035 natt til i går var Dagbladet for første gang på tråden for å få bekreftet vår stigende mistanke om at Anne Holt ble ny justisminister.

- Du vekket meg, påsto hun, til tross for at telefonen hadde vært opptatt i minuttene før.

- Har du snakket med Jagland?

- Nei, jeg har ikke snakket med Jagland. (Bløff 2)

MEN OVERBÆRENDE SOM VI ER av natur, lar vi bløffen passere som en blodfersk og urutinert politikers mangel på fantasi når hun blir kastet for ulvene. For det blir hun. Fra klokka 1300 i går da Grete Faremo ga henne stol og nøkler til Justisdepartementets førersete.

Da hadde hun allerede på vei inn til kontoret møtt seg selv flere ganger i døra: Står du ved uttalelsen om rasisme i politiet ... om at det ikke er vits i å anmelde voldtekt ... Står du ved at innvandringsstoppen er funksjonell rasisme? haglet det fra det tallrike pressekorps.

- Norsk innvandringspolitikk bestemmes av det norske Storting. Men jeg vil se nærmere på praksis i det skjønn Justisdepartementet er satt til å utøve. Duverden. Ingen tvil om at Jagland har lært damen en lekse allerede.

Utilnærmelig og glatt som et såpestykke, ja, til fingerspissene proff som den politiker hun nå skal være. Mens vi var bortskjemt med en direkte og uinnpakket Holt: «Vi har kastrert dem. Kuttet av halve balla av politi og barnevern.» (Arbeiderbladet 25. september 1993) eller:

«RASISME - I ALLE FORMER - gjør meg forbannet. Dermed har jeg vært kontinuerlig forbanna siden 1972, da vi fikk innvandringsstoppen.»

Mens vi andre først ble forbanna i 1987 da regjeringen strammet inn flyktningpolitikken og begynte å slippe inn maks. et dusin asylsøkere i året.

- Du står altså på Rød Valgallianses linje, med minst en million innvandrere i året?

- I prinsippet burde ikke grenser finnes, slik at alle mennesker kunne slå seg ned hvor som helst. Men naturligvis blir dette bare ønsketenkning, sier Anne Holt - uten å røpe hvordan hun skal håndtere Faremos langt fra grensesprengende Schengen-avtale.

- Men du får noen dilemmaer å hanskes med. Avstanden mellom din ønsketenkning og Arbeiderpartiets realpolitikikk er umåtelig lang?

- Selv om jeg i tida framover må uttrykke meg annerledes enn før, vil jeg fremdeles være den samme under de nye statsrådsklærne. Sier Anne Holt, men vil ikke antyde hvor tålegrensen hennes går.

- Jeg forandrer ikke personlighet fordi om jeg går inn i en ny rolle. Jeg er stolt av å bli spurt. Og jeg skal gjøre mitt beste, noe mer kan jeg ikke, og vil jeg ikke, love.

FORFATTEREN ANNE HOLT har skrevet tre bøker. Debutboka «Blind gudinne», som handler om en korrupt statssekretær og en justisminister som må gå av, ble en øyeblikkelig suksess, det samme ble oppfølgerne «Demonens død» og «Salige er de som tørster ...», som nå også kommer som henholdsvis TV-serie og helaftens spillefilm.

Men nå dør vel forfatteren Anne Holt, om enn ikke på samme drastiske vis som Olav i «Demonens død»?

- Det får vi se. Hvorfor i all verden skal ikke en politiker også kunne være forfatter? Jeg har faktisk nesten ferdig en bok, det er ikke en kriminalroman, som kommer ut neste vår ...

Ny debut, altså. Som skjønnlitterær justisminister med ambisjoner innen en ny sjanger. Ambisjoner har hun alltid hatt, ikke minst på vegne av fotballgutta i Drillos.

- Min store sorg nå er at turen til Bern og VM-kampen mot Sveits 9. november går i vasken. Det er samtidig med landsmøtet i Arbeiderpartiet.

Men før Drillos ble en realitet hadde vår fotballgærne nye justisminister overvåket VM i Italia i 1990. Og i USA fire år seinere så hun Jostein Flo og Drillos utskjelte langpasninger snuble i Italias latinske kombinasjon av eleganse og kynisme, samtidig som Diego Maradona ble tatt for ulovlig inntak av stimulerende midler. Som også Anne Holt har forsøkt, riktignok bare i form av litt smugrøyking av hasj mens hun gikk på high school i USA.

- Inhalerte du?

- Ha, ha, ha! La meg si det sånn: Jeg var ung og jeg bodde i USA.

Hvis det finnes noen åpenbare svakheter med den nye regjeringen, må det være kameraderi. Bortsett fra at Kristin Clemet og Anne Lise Ryel savnes, er jo de fleste av Holts omgangsvenner samlet rundt Kongens bord, med Turid Birkeland og Jens Stoltenberg i spissen.

Det kan det bli bra stemning av. Men politikk?

- Det er bare Jens og Turid jeg kjenner fra før. Og Jens har jeg ikke hatt nær kontakt med de siste årene, sier Anne Holt.

- Men du og Stoltenberg bestemte jo allerede i gymnasiastsambandet for 20 år siden at når han ble statsminister skulle du bli justisminister?

- Det får du ta som 19-åringers drøm ...

- Har du likevel hatt en drøm om å bli statsråd?

- Nei, er du gal! Jeg har ikke fattet det ennå.

- Hva gruer du deg mest for? Jomfrutalen på Stortinget?

- Nei. Jeg har angst for det jeg ikke kan, og nå gjelder det min mangel på innsikt og kunnskap. Både i det politiske systemet og i en mengde sider av Arbeiderpartiets praktiske politikk. Flere angstbølger har skylt over meg i dag.

- Når traff du Thorbjørn Jagland for første gang?

- I dag.

- ??!

- Det er sant. Jeg har bare snakket med ham noen få minutter til sammen. Det er klart han tar en sjanse med meg, men det gjør meg godt å vite at han også må vite hva jeg står for; jeg har jo ikke akkurat lagt skjul på hva jeg mener.

SELV OM OVERRASKELSEN PREGET både journalister og folk flest da det utover dagen i går gikk opp for dem at landets nye fru justitia heter Anne Holt, var hovedpersonen selv i går ettermiddag tilsynelatende rolig og fattet.

Kanskje skyldes det at hun allerede i 1974, som 15-årig elevrådsformann, hadde klare meninger om hva det innebærer å ha plass ved Kongens bord: Hva ville du gjort hvis du var statsminister? spurte Dagbladet på sin Barneside. Og den snusfornuftige ungdomsskoleeleven konstaterte uten videre at «Bratteli har det ikke greit».

- Tenk bare på de soleklare feil vi har i skattesystemet. Det kan hun nå snakke ut med finansminister Stoltenberg om. Mens hun derimot selv kan gjøre noe med sin bekymring over at «Norge bare formelt er en fri stat»:

- Se på byråkratiet og den papirmølla en må gjennom før ting blir vedtatt.

I dag kan hun jo starte med å vedta at den afghanske forfatteren Maryam Azimi får opphold i kongeriket og slipper ut av sitt kirkeasyl? Holts egen forfatterforening står samlet bak kravet om at Azimi skal få oppholdstillatelse.

- Jeg kan naturligvis ikke snakke om enkeltsaker nå... Men jeg er altså ikke medlem av Forfatterforeningen.

DET VAR HUN HELLER IKKE AV Arbeiderpartiet, før klokka 0700 i dag morges. Da fikk en morgenfugl på partikontoret det travelt med å melde inn den nye statsråden. Som imidlertid trofast har stemt Ap ved valgene i de siste 15 årene, riktignok med litt dårlig lukt i nesa da Rune Gerhardsen ville ha has på snylterne og utviste forståelse for økende fremmedfrykt i hovedstaden.

- Kanskje ville du ha kastrert ham? Eller i hvert fall kuttet halve balla hans?

- Ingen kommentar. Annemor, som er hennes eneste navn i familien, er født i Larvik. Som niåring flyttet hun til Tromsø, hvor kjemiprofessor Olav Holt etter hvert ble rektor, mens moren ble disponent for Husfliden. Og huslig er den nye statsråden også, i hvert fall når det gjelder omsorgen, gleden og omtanken for barn - som hun selv ikke har. Til gjengjeld har hennes fire år yngre bror, legen og sivilingeniøren Even, to små som nyter godt av Annes overflod.

Også som snekker har statsråden rike evner. I det hele tatt er hun praktisk anlagt. Men lat.

- Jeg elsker å ligge på sofaen og slappe av med en god bok.

En fritidssyssel som unektelig setter spor. Anne Holt er absolutt ikke noen lettvekter.