Avduket & avslørt?

I den grad det har vært tvil om hvor document.no befinner seg, synes redaksjonen nå fast bestemt på å posisjonere seg langt ut på ytterkanten.

NAZISAMMENLIGNING: Det innvandrings- og islmkritiske nettstedet document.no er blitt sammenlignet med naziavisen Der Stürmer. Foto: Bundesarchiv
NAZISAMMENLIGNING: Det innvandrings- og islmkritiske nettstedet document.no er blitt sammenlignet med naziavisen Der Stürmer. Foto: Bundesarchiv Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det innvandrings- og islamkritiske nettstedet document.no har nå publisert andre nummer av sitt nye trykte magasin. Da de publiserte det første nummeret, var det mange som reagerte, fordi karikaturen som preget forsiden lett kunne forstås som en rasistisk fremstilling av arabere. Den nye forsiden bekrefter at reaksjonene dessverre var berettiget.

En av dem som reagerte på det første nummeret var SVs stortingsrepresentant Snorre Valen, som i innlegget «De dehumaniserende tegningene» (Aftenposten 06/12/2013) trakk linjene tilbake til den beryktede naziavisen Der Stürmer på 1930-tallet. Redaktør for document.no Hans Rustad, godt flankert av en rekke andre aktører, gikk i strupen på Valen, og mente at Valen simpelthen ikke hadde forstått tegningen.

Document.no påsto at det ikke dreide seg om en rasistisk karikatur av arabere, men en politisk kritikk av den arabiske våren. Det ble vist til at flere enn araberne var grovt karikert, eksempelvis en kapitalistisk gris og trolig en russisk general som forsyner seg like grådig av gryta som de stygge araberne med sine store nesegrev. Like bak dem alle står mannen med ljåen og to selvmordsbombere som skal til å sprenge alt i luften. At man fremstiller det som om andre ondskapsfulle krefter har slått seg sammen med araberne, minsker imidlertid ikke rasismen. Det er i sum liten tvil om at karikaturen spilte på mange av de samme strengene som antisemittiske tegninger i mellomkrigstiden. Dette gjør selvsagt ikke document.no til Der Stürmer, men det er like fullt et problem når en aktør som document.no helt ignorerer farene ved å leke seg med så grove, stereotypiske virkemidler.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer