- Avgangen er gjennomtenkt og etter egen vilje

Avtroppende Morgenblad-redaktør Alf van der Hagen skal nå skrive bok om Dag Solstad.

GÅR AV: Morgenbladets redaktør Alf van der Hagen går av etter uenighet med styret. Han har hatt stillingen i ni år. Foto: Berit Roald / SCANPIX
GÅR AV: Morgenbladets redaktør Alf van der Hagen går av etter uenighet med styret. Han har hatt stillingen i ni år. Foto: Berit Roald / SCANPIXVis mer

(Dagbladet): I dag ble kjent at Alf van der Hagen slutter som ansvarlig redaktør for Morgenbladet etter ni år i jobben.

- Bakgrunnen for fratredelsen er at styret og ansvarlig redaktør ser ulikt på spørsmål knyttet til den videre drift av Morgenbladet, står det i en pressemelding.

Journalisten.no refererte i ettermiddag til kilder som forteller at van der Hagen ønsket permisjon for å fullføre en samtalebok med Dag Solstad, noe styret ikke ønsket å gi.

- Boka er viktig Ifølge Journalisten.no skal avgangen skyldes at «avisen har behov for en toppleder som er dedikert til avisen, og som både kan og vil være tilstede i tiden framover».

- Jeg har bestemt meg for å ikke kommentere uenigheten med styret, men kan bekrefte at det er viktig for meg å utgi en slik samtalebok med Dag Solstad, sier Morgenblad-redaktør Alf van der Hagen til Dagbladet, og legger til:

- Jeg kan forsikre om at min avgang er både gjennomtenkt og etter egen vilje,

- Fantastisk Overfor Dagbladet hevder styrets leder at bokprosjektet ikke er en del av uenigheten som ligger til grunn for avgangen.

- Permisjonssaken har ikke hatt noen betydning for styret, men for Alf kan det ha hatt en betydning, sier Bjørn Smith-Simonsen, og legger til:

- Styret er heller ikke misfornøyde med arbeidet som er gjort så langt. Det har vært fantastisk. Og dette er ikke et spørsmål om redaksjonelle vurderinger.

Kan splitte stilling De starter nå arbeidet med å finne en ny redaktør.

- Det er naturlig å vurdere om vi skal gjøre administrerende direktør og sjefredaktør til to sperarate stillinger, sier Smith-Simonsen.

Van der Hagen skal bruke resten av året på å jobbe med samtaleboka om Dag Solstad.

- Her vil Solstad for første gang blant annet fortelle om sin barndom og oppvekst i Sandefjord, sier van der Hagen.