Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Avhengighet er ikke hva du tror

Det er ensomhet, ikke narkotika, som skaper avhengighet.

NARKOTIKA: Hva kan rotter lære oss om avhengighet? Mye, skriver Aksel Braanen Sterri. Bildet fra dyreavdelingen på Rikshospitalet i Oslo mai 1974.
Foto: Ivar Aaserud / Aktuell / Scanpix
NARKOTIKA: Hva kan rotter lære oss om avhengighet? Mye, skriver Aksel Braanen Sterri. Bildet fra dyreavdelingen på Rikshospitalet i Oslo mai 1974. Foto: Ivar Aaserud / Aktuell / Scanpix Vis mer
Meninger

Narkotiske stoffer er farlige fordi de er skadelige og avhengighetsskapende. I alle fall blir vi fortalt det. Myten er imidlertid i ferd med å sprekke.

Å ta ecstasy er ikke mer skadelig enn hesteridning og psykedelika som LSD og flein er enda mindre farlig. Cannabis, det mest brukte ulovlige rusmidlet, er vesentlig mindre skadelig enn alkohol.

Men se på rusmisbrukerne. Det er åpenbart at narkotika huker tak i deg, gjør deg avhengig og får deg til å gå til grunne. Vi ser det også i rotte-studier. Når de får valget mellom vann med kokain og vann, ruser de seg til døde.

Men hvis narkotika er avhengighetsskapende, hvorfor er det knapt noen som blir rusmisbrukere etter å ha mottatt heroinliknende smertelindring på sykehus? Og hvorfor er det bare 10-20 prosent av dem som bruker ulovlige og lovlige rusmidler som er avhengige (se side 65 i denne pdf-en)?

Psykologen Bruce Alexander ønsket å teste om forskjellen skapes av konteksten rusmidlene tas innenfor. Han gjentok rottestudien, men gjorde én vesentlig endring. I det originale forsøket var rotta alene med kokain og vann. Alexander ga derimot rottene mer naturlige omgivelser. Omkranset av andre rotter og andre ting å ta seg til rørte rottene knapt kokainet, ingen døde av overdose og ingen brukte det i for store mengder.

Slik er det for mennesker også, mener Alexander, hvis teori Johann Hari har popularisert i årets viktigste bok «Chasing The Scream».

Vietnamkrigen, det kanskje største utilsikta eksperimentet på rus og avhengighet, støtter hans teori. En av fem amerikanske soldater i Vietnam brukte heroin. Men når de returnerte til familie, venner og arbeid sluttet 19 av 20 av dem uten hjelp og abstinenser.

Avhengighet, mener Alexander, er først og fremst et symptom på ensomhet og manglende mestring i livet. Rus er ikke kilden til problemet, men søkes som løsning og kan gjøre problemet verre.

Det er imidlertid noe som gjør problemet mye verre. Det er dagens forbudsregime som dømmer, fengsler og isolerer de som søker til rusmidler.

Kuren mot rusavhengighet er ikke avskrekking, straff og utstøting, men kjærlighet og anerkjennelse.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media