DEBATT

Debatt: Ruspolitikk

Avholdsfolket må fjernes fra statsbudsjettet

I den grad en paraplyorganisasjon bør gis spesielle roller eller fordeler, er Fagrådet det naturlige valget, ikke Actis.

I FAGRÅDET: Normal Norge jobber for en «fornuftig regulering av cannabis». Foto: NTB Scanpix
I FAGRÅDET: Normal Norge jobber for en «fornuftig regulering av cannabis». Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Den norske rusdebatten er i endring. I begynnelsen av oktober foreslo helseminister Bent Høie å flytte rusmiddelbruk helt ut av justissektoren og inn i helsesektoren. Hadia Tajik fulgte opp i det som synes å ha utviklet seg til en konkurranse om å finne den beste formen for avkriminalisering. Actis har systematisk motsatt seg slike løsninger, men får likevel de største statlige bevilgningene.«»

At Actis med sine 30 medlemmer har fått en fast plass på statsbudsjettet er en ny ordning som startet i 2015, etter Helsedirektoratet styrket kravene til måloppnåelse og medlemsdemokrati. Actis falt utenfor, og man mente dermed at de like gjerne kunne flyttes over på statsbudsjettet. Organisasjonen ble i tillegg gitt en viktig veilederrolle for andre organisasjoner. I lys av konfliktene på rusfeltet det siste året, var dette åpenbart et stort feilgrep.

Det er Fagrådet – Rusfeltets hovedorganisasjon, med sine 144 medlemmer, som er organisasjonen som samler begge sider på rusfeltet. I den grad en paraplyorganisasjon bør gis spesielle roller eller fordeler, er Fagrådet det naturlige valget, ikke Actis. Idag får Fagrådet i underkant av to millioner som de må søke Helsedirektoratet om hvert år, mens Actis får over 14 millioner i øremerkede midler. Det burde vært omvendt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer