Avhugde hender, voldtekt og drap

Alt for en neve diamanter. Vi har sett den nye DiCaprio-filmen.

(Dagbladet.no): Over 6000 kvinner, barn, menn og gamle innbyggere fikk kuttet av hendene sine sånn at de ikke kunne gå til stemmeurnene. Flere titusen ble drept og et ukjent, men stort antall mennesker voldtatt. To millioner av Sierra Leones seks millioner innbyggere ble tvunget til å flykte.

Det skjer - og har skjedd - i Afrika i årtider. Det vekker knapt vår oppmerksomhet. Men nå trekkes en av de afrikanske tragediene fram i lyset igjen.

26. januar er det Norgespremiere på Hollywoodfilmen Blood Diamond, med Leonardo DiCaprio, Jennifer Connelly og Djimon Hounsou. Dagbladet.no har sett filmen som tar for seg den ekstremt voldelige borgerkrigen i Sierra Leone.

Først en innrømmelse: Før filmstart var Dagbladet.nos utsendte en aldri så stor smule skeptisk: Kunne «ungvalpen» DiCaprio fylle rollen som kynisk leiesoldat og diamantsmugler?

Barnesoldater

Litt almennkunnskap: Borgerkrigen i Sierra LeoneSierra Leone startet i 1991, med Revolutionary United Front (RUF) og deres leder Foday Sankoh som pådriver.

Borgerkrigen varte til 2002 og blir karakterisert som en av Afrikas blodigste borgerkriger. Det er de ekstreme grusomhetene som blir trukket fram når det gjelder den over ti år lange krigen i Sierra Leone: Hele landsbyer som ble utradert, hender som ble kuttet av - hos barn, kvinner, menn og gamle - voldtekter, mishandling og voldsom vold, begått av RUF-rebellene, som i stor grad bestod av barn som hadde blitt kidnappet og behandlet på det verste av RUF-lederne.

RUF-leder Foday Sankoh og hans nærmeste var hensynsløse i sin bruk av barnesoldater. Først kidnappet de unge gutter. Deretter tvang RUF dem til å drepe egne familiemedlemmer, slik at de ikke lenger skulle klare å fortsette med sine sivile liv, skriver BBC.

Vanskelig uten hender

Flere titusen mennesker ble drept og minst to millioner måtte flykte i borgerkrigen.

- Når en borgerkrig varer så lenge som den gjorde i Sierra Leone, er det klart at det skyldes mange og komplekse dimensjoner. Mange politiske og etniske grupperinger som ofte blir oversett, blant annet. Det handlet ikke bare om grådighet fra rebellene, sier Anne Thurin ved fredsforskningsinstituttet Prio.

Hun har ikke sett filmen, men synes det er bra at de mange amputasjonene av hender blir vektlagt.

- Amputasjonene var et av kjennetegnene for denne krigen. Rebellene kuttet av hender på alle; barn, kvinner, menn og eldre, sånn at de ikke kunne stemme. Nå etter krigens slutt, er også det faktum at så mange er uten hender en ting som vanskeliggjør integreringen. Uten hender kan du for eksempel ikke skrive, sier Thurin.

Øyner håp

Borgerkrigen, den utbredte korrupsjonen, diamanthandelen og vanstyre fra landets regjeringer er hovedårsakene til at Sierra Leone nesten alltid havner på bunnen, som verdens fattigste og vanskeligste land å bo i.

Fire år etter borgerkrigens slutt, øyner imidlertid noen håp for landet. En av dem er den høye, tynne kvinnen Isata Kamara (60). Hun gjør som mange andre innbyggere i Sierra Leone: leter etter gull.

- Det er et bra arbeid. Vi finner alltid noen til slutt. Det er mye gull her, sier hun til BBCs utsendte.

Siden borgerkrigslutt er det funnet gull i flere områder av landet.

- Men vi vet foreløpig ikke hvor mye gull som finnes, sier Paul Temple, konsulent for Management Systems International\'s Peace Diamonds Alliance-prosjektet, til BBC.

Uten infrastruktur

Ett av problemene til Sierra Leone er at infrastrukturen er så godt som ikke-eksisterende på grunn av den langvarige krigen. Veier, vann og elektrisitet er så godt som ikke-eksisterende. Kritikere sier også at korrupsjon og mangel på politisk vilje blant makteliten er et stort problem.

- En rekke mennesker setter ikke pris på å gi fra seg diamantene gjennom de offisielle kanalene. De foretrekker heller å smugle dem ut av landet, sier en kilde til BBC.

Sierra Leone raser

Offisielt tok den blodige borgerkrigen slutt i 2002, men den nye Hollywood-filmen og Leonardo DiCaprio i spissen som kynisk diamantsmugler, viser hvordan den internasjonale handelen av «konflikt-diamanter» holdt krigen gående.

Det vestafrikanske landet er nå bekymret over at kinosuksessen Blood Diamond vil skade landets økonomi, ved at kunder ikke lenger ønsker å kjøpe deres gullgruve, diamantene, skriver Christian Science Monitor. Myndighetene i Sierra Leone frykter at Hollywoods skildring av Sierra Leone kan kaste landet tilbake i verdens søkelys av feil grunner.

- Situasjonen som er vist i filmen speiler ikke dagens virkelighet. Det er historie, sier direktør Alimany Wurie til Christian Science Monitor.

Sierra Leones regjering sier at de nå gjør alt for å stoppe handelen er fremdeles smugling mellom Sierra Leone og nabolandene Guinea og Liberia, sier en av dem som kjemper mot ulovlig diamanthandel, Abu Brima, til Christian Science Monitor.

Sierra Leones regjering understreker at de ba filmskaperne av Blood Diamond vektlegge at situasjonen er blitt bedre siden krigsslutt i 2002.

- Vi ba dem si at landet nå er fredfullt, at krigen er slutt og at det ikke er flere bloddiamanter igjen. men Hollywood ville ikke høre, sier regjeringstalsmannen Wurie.

Hva mener så Dagbladet.nos utsendte? En Hollywood-film vil alltid være nettopp det, og skeptikere vil garantert diskutere filmens historie, med den ivrige kvinnelige journalisten Maddy Bowen (Jennifer Connelly) som løper etter den kyniske diamantsmugleren DiCaprio, på jakt etter den ultimate «blod-diamant»-historien.

The New York Times\' anmelder slakter Blood Diamond: «Produsentene av «Blood Diamond», en eksepsjonelt tullete thriller med en fantastisk Leonardo DiCaprio, vil at du skal vite at du kan ha blod på hendene dine, spesielt på giftefingeren. (..) Hvis filmen bare skulle blitt vurdert ut i fra sine gode hensikter, ville denne bli best i klassen. Men i stedet er filmen, fylt av penger og skinnhellighet, forvirret og full av motsetninger, blitt et skoleeksempel på hvor lett kommersialisme kan vinne over det gode arbeid, spesielt i Hollywood», skriver NY Times-anmelder Manohla Dargis, som ikke tviler på filmprodusentenes oppriktige ønske om å lage en bra film, men om deres dyktighet til å gjøre det.

Dagbladet.nos utsendte er langt mindre kritisk, og lot seg raskt rive med i filmen som setter søkelys på en av de mange afrikanske tragediene som fortjener langt mer plass enn små notiser i aviser.

Og hva med Leonardo DiCaprio? «Ungvalpen» imponerte enormt!

Vil du lese mer?

HARDT ARBEID: En arbeider er avbildet i 2000, hvor han forsøker å finne diamanter nær frontlinja mellom regjeringsstyrkene og RUF-krigerne i Kpetewama, 200 kilometer sør for Sierra Leones hovedstad Freetown. I motsetning til bakmennene, tjener ikke arbeideren stort hvis han er så heldig å finne en diamant.
I VERDENS SØKELYS:</B> Diamantlete-arbeidere i nærheten av den guinanske grensa i juni 2004. Hollywood-filmen Blood Diamond har fått folk til å tenke over hvilke konsekvenser vestens ønske om diamanter har hatt for krigsherjede og diamantfulle Sierra Leone i Afrika.
EKSKLUSIVE BITER:</B> En regjeringsansatt i Sierra Leones diamant-eksport-kontor i Freetown teller nye diamanter, juni 2004. Nå rettes verdens søkelys mot diamanthandelen, etter at filmen ble lansert i USA i desember i fjor. I Norge har filmen premiere 26. januar.
NOK ET OFFER:</B> En tobarnsfar, med begge hender amputert, slapper av i en «amputasjon»-leir i utkanten av hovedstaden Freetown i mai 2000.
INGEN FORSKJELL:</B> RUF-geriljaen kuttet av hender til alle de kom over: barn, kvinner, menn og gamle mennesker. Her er det Storbritannias utenriksminister Robin Cook (t.h) som møter kvinner og barn i «amputasjon»-leiren i Freetown i juni 2000.