Anmeldelse: Avicii - «SOS»

Aviciis siste rop om hjelp

Den avdøde superprodusentens nye singel er både oppløftende og ubehagelig personlig på samme tid.

Foto: Universal Music
Foto: Universal MusicVis mer

«SOS»

Avicii

4 1 6

EDM Tropish house

Plateselskap:

Universal Music

«Både oppløftende og ubehagelig personlig på samme tid.»
Se alle anmeldelser

ALBUM: Dokumentarfilmen Avicii: True Stories ga et helt nytt perspektiv på den fram til da ganske todimensjonelle superstjernen Tim Bergling

Det var nærmest som om man forventet det tragiske budskapet da nyheten om svenskens selvmord gikk verden rundt kun måneder senere i april 2018.

Siden da har hans allerede enorme popularitet nådd ikonstatus, og som i tilfellet med alle døde musikere er det selvsagt naturlig å stille spørsmålstegn ved posthum utgivelser.

Førstesingelen «SOS» fra det kommende albumet «TIM» er derimot alt annet enn et skamløst prosjekt for å tjene mer penger på arven etter den avdøde produsenten.

Isteden føles låta som en naturlig fortsettelse av både den musikalske katalogen og den personlige smerten som resulterte i at Bergling valgte å ta sitt eget liv i en alder av 28 år.

Sunget av hans gamle samarbeidspartner Aloe Blacc («Wake Me Up») etter ønske fra hovedpersonen selv, framstår den Avicii-skrevne låtteksten bokstavelig talt som et rop om hjelp.

«Can you hear me? SOS / Help me put my mind to rest / Two times clear again I'm acting low / A pound of weed and a bag of blow».

Svenske medier som først fikk høre «SOS», beskriver singelen som en uferdig demo uten Aviciis magiske touch. Personlig synes jeg derimot at låta er noe av det bedre vi har hørt fra den kanten, selv om sporet åpenbart ikke har samme monumentale arena-aura som hans største anthems.

SLIPPER NY LÅT: Universal Music slipper en ny Avicii-låt, SOS, nesten ett år etter den svenske artistens død. Video: Universal Music Vis mer

Basert på en frisk og tropisk produksjon er den kort (kun 2,37 minutter lang), men også svært dansbar, samtidig som Aloe Blacc legger sin tradisjonelle soul-røst til side for et mer tidstypisk vokalbidrag.

Visstnok 90% ferdig da produsentenstjernen ble funnet død på sitt hotellrom i Oman, gir «SOS» – fullført i etterkant av kollegene Albin Nedler og Kristoffer «BONN» Fogelmark – lytteren et innblikk i de motstridende følelsene han åpenbart sleit med.

«I can feel your love pulling me up from the underground / I don't need my drugs».

En kjærlighet som til slutt dessverre ikke var nok til å redde ham fra mørket.

I etterkant av det som unektelig er en av den moderne popkulturens største tap, virker det heldigvis som om Aviciis etterlatte makter å snu tragedien til noe oppløftende.

«SOS» framstår som en første brikke i alt dette, og gir forhåpentligvis andre i samme situasjon ordene til å kunne si «jeg trenger hjelp», slik nettopp Aloe Blacc poengterer i singelens presseskriv.

.