Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Avis om fem år?

Papiravisene levnes ikke mye framtid om dagen.

Dagens Næringsliv har kjørt en spennende serie i sommer hvor norske redaktører spår alt fra papiravisas død om fem år, til i hvert fall papiravisas dager som nyhetsformidler som talte om fem år.

Avisas død?

Også NRK Søndagsrevyen hadde et innslag om det samme i går. To avisfolk i Haugesund skrøt av nyheter på nettet, og var ikke særlig optimistiske på papiravisas vegne.

De har nok alle rett i at det norske avislandskapet vil forandre seg de neste åra. Men papiravisas død?

Før reportasjen om papiravisas død kjørte Dagsrevyen to endeløse, innkjøpte featureinnslag om henholdsvis britenes gurkahær og pyramidene i Egypt, for å få fylt sendingen på en nyhetsfattig sommerdag. Det kom ikke akkurat mye nytt ut over det papiravisene allerede hadde formidlet.

Paradoks

Paradoksalt er det også at de mest interessante framtidsscenarioene om media står å lese i papiravisene, ikke i nettavisene. Akkurat som med papirboka. Den ble spådd en snarlig død da dataalderen satte inn. Det som skjedde var at det kom pallevis med nye papirbøker, om data.

Papiravisas framtid står og faller med to ting: Kvaliteten på det redaksjonelle produktet og folks vaner og rutiner. Dagens Næringsliv om morran, Dagbladet i kantina og aftennummeret etter middagen. Folks vaner er som kjent konservative. De forandrer seg langsomt.

Og på utedassen på hytta på en dag det ikke skjer noe, eksekveres kleggen best med en papiravis. Ikke med en e-avis.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media