Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Avisene blir likere

Det mener Dagbladet-direktør blir konsekvensen av den store avisfusjonen.

(Dagbladet.no): - Jeg er skuffet og mener dette er en feilaktig avgjørelse, sier konsernredaktør i Berner Gruppen, John Arne Markussen, til Dagbladet. 

Konsernet eier Dagbladet og Dagbladet.no og er en av hovedkonkurrentene til Schibsted, som i dag har fått ja til å slå sammen fire av sine store regionsaviser.

- Vi er imot dette av to grunner. For det første det prinsipielle. Vi mener det er viktig med mangfold i mediene og flere og ulike eiere. For det andre har vi en egeninteresse i at det blir vanskeligere for uavhengige medier når vi får en slik stor medieeier.

- Blir likere

Markussen er ikke i tvil om at fusjonen mellom Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad, Fædrelandsvennen og Aftenposten vil føre til likere regionsaviser.

- Det er ingen tvil om det. Hensikten med sammenslåingen er jo å samkjøre driften. Jeg tror regionsavisene vil bli mye likere, sier han.

Ved å selge seg ut av Adresseavisen og selge seg ned i Harstad Tidende Gruppen, blir Schibsted små nok til å komme under lovbestemmelsen at ingen skal kontrollere mer enn en tredjedel av papiravisopplaget i Norge. Dermed bøir Media Norge-fusjonen mulig.

Den store blir større

KRISTISKE TIL FUSJONEN: Schibsteds konkurrenter Edda Media, her ved direktør Stig Finslo, og Berner Gruppen, ved direktør John Arne Markussen. Foto: SCANPIX/DAGBLADET
KRISTISKE TIL FUSJONEN: Schibsteds konkurrenter Edda Media, her ved direktør Stig Finslo, og Berner Gruppen, ved direktør John Arne Markussen. Foto: SCANPIX/DAGBLADET Vis mer

Men Stig Finslo, direktør for utgiverspørsmål i Edda Media, argumenterer for at myndighetene burde legge mer enn matematikk til grunn i saken.

- Ser man på realiteten bak tallene, på styrken i utvalgte markeder, mener vi det foreligger lovmessig grunnlag for å stanse fusjonen. All erfaring fra mediebransjen viser at den som blir stor, blir enda større. Og de som er små, får problemer. Annonsemarkedet er et eksempel på at konkurransen nå vil bli ytterligere skjerpet, sier Finslo.

Edda Media omfatter over 40 norske lokalaviser, deriblant Drammens Tidende, Tønsbergs Blad, Fredriksstads Blad og Sunnmørsposten, og støttet Medietilsynets nei til fusjonen i fjor. Det er denne som nå er opphevet av klagenemnda for eierskap i mediene.

- Selv støter vi mot regionale eierskapsbestemmelser som gjør at vi ikke har mulighet til å vokse oss jevnstore med Schibsted. Derfor burde politikerne endre loven slik at alle har like muligheter, sier Stig Finslo.

- Avisene blir ikke dirigert

Schibsteds posisjon på Internett, med flere av landets mest trafikkerte nettsteder som VG Nett og Finn.no, har heller ikke vært gjenstand for vurdering i Media Norge-saken.

- Det er fordi det foreløpig ikke finnes noen lovregulering av nettmarkedet i Norge. Men selvfølgelig burde den samlede styrken til Schibsteds forskjellige publikasjoner vært tatt opp av klagenemnda, sier Finslo.

Han tror imidlertid ikke at leserne av de fire fusjonsavisene vil merke forskjell ved avislesningen om morgenen.

- Jeg tror ikke Schibsted sitter og dirigerer avisene sine fra sentralt hold.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media