IKKE LENGER I SAMME FAMILIE: Sunnmørsposten blir en del av Polaris Media, som allerede eier Adresseavisa og Harstad Tidende-gruppen. Varden, Fredriksstad Blad og Drammens Tidende er fortsatt en del av Edda Media og eies av britiske Mecom Group Ltd.
IKKE LENGER I SAMME FAMILIE: Sunnmørsposten blir en del av Polaris Media, som allerede eier Adresseavisa og Harstad Tidende-gruppen. Varden, Fredriksstad Blad og Drammens Tidende er fortsatt en del av Edda Media og eies av britiske Mecom Group Ltd.Vis mer

Avisene i Molde og Ålesund blir norske igjen

Britene selger.

(Dagbladet.no): Tirsdag kveld har styret i det britisk-styrte mediekonsernet Mecom vedtatt å selge konsernets aviser på det norske nordvestlandet. Det skriver Norsk Journalistlags medlemsavis Journalisten på sin nettutgave.

Blant annet blir de tradisjonstunge og innbringende monopolavisene i Ålesund og Molde, Sunnmørsposten og Romsdals Budstikke, igjen norskeide - to og et halvt år etter at Orkla solgte dem til Mecom som en del av det som i dag heter Edda Media.

Kjøper er Polaris Media, det midtnorske selskapet som blant annet eier Adresseavisa og Harstad Tidende-gruppen.

Ingen kommentar
Da det fortsatt ikke er sendt ut noen børsmelding, vil verken ledelsen i selskapene eller de tillitsvalgte kommentere situasjonen, skriver NRK. Mecom er notert på London Stock Exchange.

Men både ansatte og ledelse i Sunnmørsposten og Romsdals Budstikke jublet da Polaris' konsernsjef Per Axel Koch annonserte at han var villig til å kjøpe dem i august i fjor. På det tidspunktet var imidlertid ikke Edda Media interessert i å selge.

Polaris bød 700 millioner kroner for Sunnmørsposten, Edda Medias trykkeri i Ålesund og Romsdals Budstikke, men reduserte seinere budet til 600 millioner kroner, ifølge Journalisten.

- Det blir lite igjen av Edda
I ettertid er det blitt klart at Eddas eiere i Mecom sliter med likviditeten. Selskapets oppkjøp av medier i blant annet Norge, Danmark, Nederland og Tyskland, har i stor grad vært lånefinansiert.

Edda Medias hovedtillitsvalgt Jan Erik Skau er ikke like glad for Polaris-løsningen. Han skulle helst sett at storavisene på Nordvestlandet forble samlet med de andre lokalavisene i Edda, slik som Drammens Tidende, Fredriksstad Blad og Varden.

 — Vi skjønner godt at de tillitsvalgte i de to aktuelle avisene er interessert i å få en ny eier. Vi ønsker oss alle en ny eier, så vi har full forståelse for det. Men med et salg av mediebedriftene på Nordvestlandet blir det lite igjen av Edda-konsernet, sa Skau til NTB i forrige uke.

Ifølge NA24 Propaganda er et konsortium bestående av A-pressen, Opplysningen og tobakksarvingen Johan H. Andresens investeringsselskap Ferd, i ferd med å kjøpe resten av Edda Media.

SELGER UNNA: Den tidligere tabloidavisredaktøren David Montgomery (60) har ved hjelp av store låneopptak sikret seg kontrollen over avishus i Norge, Danmark, Tyskland, Polen og Nederland. Nå har han begynt å avhende norske aviser. Foto: SCANPIX
SELGER UNNA: Den tidligere tabloidavisredaktøren David Montgomery (60) har ved hjelp av store låneopptak sikret seg kontrollen over avishus i Norge, Danmark, Tyskland, Polen og Nederland. Nå har han begynt å avhende norske aviser. Foto: SCANPIX Vis mer