Avisene vil styre hvordan du bruker nettet

Angriper søkemotorene. Jan Omdahl kommenterer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): For oss som bruker nettet mye, er friheten til å velge hva vi vil lese, og når vi vil lese det, blitt en selvfølge. Søkemotorene er et viktig redskap i dette à la carte-konsumet av informasjon og underholdning.

Men så skal søkemotorene tas, meldte Dagens Medier nylig fra The 2nd World Digital Publishing Conference i Amsterdam. Det er World Association of Newspapers (WAN), en paraplyorganisasjon for nasjonale avisorganisasjoner, deriblant vår hjemlige Mediebedriftenes Landsforening, som har pekt seg ut en ny fiende.

FOR AVISENE betyr søkemotorene et visst tap av kontroll, og tilsynelatende en lekkasje av annonseinntekter. Men søkemotorene skaper også trafikk - og dermed inntekter. Både forskning og praksis viser at søkemotorene hjelper nettbrukerne til å finne innhold i nettavisene - særlig det som ikke lenger vises på forsida. En stigende andel av nettavisenes trafikk kommer nettopp inn «sidedøra» via lenker fra søkemotorer, portaler og andre som linker direkte til saker. Slik får «den lange halen» av innhold økt levetid og verdi.

LIKEVEL har altså avisorganisasjonene bestemt seg for at søkemotorene er et problem. Bakgrunnen er blant annet den siste tidas opphavsrettslige konflikter med Google og Google-eide YouTube. Nå skal et system kalt ACAP (Automated Content Access Protocol) legge begrensninger på hva søkemotorene kan finne av innhold. Ifølge Dagens Medier skal «søkemotorenes roboter læres opp til å forstå hvilket innhold de får lov til å hente inn og hvilket de skal holde seg unna».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer