Avisredaktør skrev om selskaper han eide

- Jeg ser i ettertid at dette er kritikkverdig, sier sjefredaktøren i Vårt Land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Sjefredaktør Helge Simonnes i dagsavisen Vårt Land er svært aktiv på Oslo Børs, noe hans egne ansatte ikke har vært kjent med før Dagbladet.no avdekket dette.

SJEFREDAKTØRENS BØRSAKSJER

Helge Simonnes går inn og ut av aksjer, men sier selv han aldri selger noen som står i en lavere kurs enn da han kjøpte dem.

Etter stengetid på Oslo Børs i går hadde han aksjer i følgende selskaper:

Norwegian Air Shuttle

Bergesen Worldwide Gas

Aker

Aker Yards

Block Watne Gruppen

DNO

Eltek

Farstad Shipping

Fast Search & Transfer

Fred. Olsen Energy

Marine Farms

Opera Software

Pan Fish

Petroleum Geo-Services

Scorpion Offshore

Sea Drill

Sevan Marine

Siem Offshore

Statoil

Tomra Systems

Wilh. Wilhelmsen

Acergy

Helge Simonnes har også hatt aksjer i følgende selskaper:

Bjørge Gruppen

Cermaq

Norske Skogindustrier

Jinhui Shipping & Transp.

Hexagon Composites

Ementor

PSI Group

EDB Business Partner

Simonnes sier til Dagbladet.no at han mener han kan kombinere jobben som redaktør og aksjeinvestor, selv om han skriver lederartikler og kommentarer i avisen. Han mener også han har et ryddig og bevisst forhold til problemstillinger som måtte dukke opp.

Ingen finansavis

Sjefredaktøren poengterer også at Vårt Land ikke er noen næringslivsavis, men en avis som første og fremst skriver om kristne og andre religiøse miljøer.

- Om redaksjonen i Vårt Land får inn et tips, for eksempel om fusjonsforhandlingene mellom Statoil og Hydro. Lar dere da være å skrive om dette fordi dere er en avis som skal dekke det kristne miljøet i Norge?

- Nå mener jeg det er et hypotetisk spørsmål, men skulle vi få et slikt tips så ville vi skrevet om det. Men vi skriver relativt lite om børsselskaper, og gjør vi det så er det som regel kritiske reportasjer. Jeg vil påstå at våre artikler ikke påvirker aksjekursene. Det er det andre avisers artikler som gjør, sier Simonnes.

- Men en binding i en slik sammenheng handler vel ikke bare om aksjekursen går opp eller ned. Hva med selskapers omdømme? Det kan vel din avis påvirke blant deres lesere?

- Jo, det er også en problemstilling, sier Simonnes.

TAR SELVKRITIKK: Når Helge Simonnes blir konfrontert med at han har skrevet om selskaper han er deleier i, så er han enig at han ikke burde ha gjort det. Foto: SCANPIX
TAR SELVKRITIKK: Når Helge Simonnes blir konfrontert med at han har skrevet om selskaper han er deleier i, så er han enig at han ikke burde ha gjort det. Foto: SCANPIX Vis mer

Skrev om Union og Statoil

Foruten å skrive ledere og kommentarer, er også sjefredaktøren den som redigerer avisen og har siste ordet om hva som skal på trykk eller ikke.

- Hvordan forholder du deg konkret til dette når du også har aksjer i en rekke selskaper?

- Jeg har en bevisst holdning til akkurat dette, og skriver så lite som mulig om stoffområdet. Hvis jeg værer en interessekonflikt, overlater jeg til andre å skrive de sakene.

- Verken leserne eller dine ansatte vet jo hvilke selskaper du investerer i. Er det greit?

- Åpenhet er viktig om jeg skal kunne handle aksjer samtidig som jeg er redaktør.

- Om åpenhet er så viktig. Kan du fortelle oss hvilke selskaper du investerer i, så dine lesere kan få vite det?

- Jeg har ikke noe å skjule når det gjelder mine aksjeinvesteringer og er åpen om det hvis dere ønsker, sier Simonnes og ramser opp aksjene han eier.

- Har du skrevet om noen selskaper som du er aksjonær i?

- Som sagt så har jeg et bevisst forhold til akkurat det. Jeg kan ikke huske det på stående fot, men jeg kan jo ikke utelukke å ha nevnt et eller annet selskapsnavn i en leder eller kommentar.

- I forfjor skrev du en kommentar om Union-saken og Norske Skogs planer om nedleggelse, og myndighetenes maktmuligheter for å stanse planene. Samtidig var du aksjonær i Norske Skog.

- Ja, det er sant. Jeg burde vel ha redegjort for leserne at jeg hadde en binding i den saken. Jeg burde nok ha opplyst og tydeliggjort det bedre og ser nå i ettertid at dette er kritikkverdig.

- Men det gjorde du ikke da?

- Nei, jeg gjorde ikke det. Men jeg mener å huske at min kommentar var ganske kritisk til Norske Skog, var den ikke?

Solgte seg ut

Noen dager etter at Dagbladet.no snakket med Helge Simonnes om hans investering i Norske Skog har han solgt sine 400 aksjer i selskapet med gevinst. Han har også solgt seg ned med gevinst i flyselskapet Norwegian, som vi snakket med ham om.

Sjefredaktøren, som mener at aksjeshandel er OK så lenge det er åpenhet om det, har også informert de ansatte og styret i Vårt Land at han ved et par tilfeller har skrevet om selskaper han er medeier i. Dette har han gjort etter at Dagbladet.no tok kontakt med ham.

Blant annet har han skrevet om Statoil, et selskap hvor han har plassert nærmere 250 000 kroner.

Dagbladet.no har også funnet artikler skrevet av journalistene som Simonnes leder og redigerer. Artiklene handler blant annet om nye produkter fra panteselskapet Tomra og om satsinger på en ny fiskeart i selskapet Pan Fish. Sjefredaktøren er aksjonær i begge selskapene.

- Generalsekretær Kokkvold i Norges Presseforbund sier at du som redaktør ikke kan melde deg ut av deler av virksomheten om det skulle dukke opp en sak som kan være problematisk i forhold til dine investeringer. Har du noen kommentar til det?

- Det er ikke noe problem for meg at han sier det, men det er også et spørsmål om hvor langt vi skal trekke det. Som administrerende direktør i Mediehuset Vårt Land må jeg også forholde meg til de selskapene konsernet investerer i. Og hva er egentlig greit? Skal jeg sette pengene i banken eller skal jeg kunne ha aksjefond? Og kan vi da skrive om disse fondene, spør Simonnes.

- Skader det Vårt Lands troverdighet at spørsmål om dine investeringer i det hele tatt blir stilt?

- Jeg håper jeg har opparbeidet såpass tillitt til at dette ikke bidrar til å svekke Vårt Lands omdømme. Men det er likevel en påminnelse om hvor viktig det er med åpenhet og regler rundt dette spørsmålet. Jeg stiller ingen krav til mine journalister som jeg ikke stiller til meg selv.

Kan endre sparepolitikk

Han sier at avisens interne regler ikke forbyr aksjehandel for redaksjonelt ansatte, men understerker samtidig at regelverket ble utformet for mange år siden i en tid da ikke så mange handlet på børsen, og det ikke var like enkelt som nå.

- Så du vil vurdere dine aksjeinvesteringer på nytt?

- Om det svekker vår uavhengighet, så vil jeg vurdere andre typer spareprodukter. Det er ikke noe vanskelig. Så viktig er ikke dette for meg, sier Simonnes.

For vel ett år siden var hans børsnoterte aksjer i hans eget investeringsselskap verdsatt til 663 000 kroner. I går ettermiddag var verdien nesten 1,6 millioner kroner.

FUSJONSVENNER: Eivind Reiten i Hydro og Helge Lund i Statoil slår seg sammen. Om Vårt Land hadde fått tips om fusjonen før den ble kjent ville de skrevet om det, selv om de egentlig skriver mest om kirkespørsmål. Samtidig eier sjefredaktøren i Vårt Land aksjer i Statoil, og han har skrevet om selskapet i avisen.
MANGE MED MENINGER OM UNION: Da Norske Skog besluttet å legge ned Union i Skien, var det mange som engasjerte seg i saken. Politikere valfartet til papirbyen, blant annet Jens Stoltenberg. Også sjefredaktør Helge Simonnes i Vårt Land ville mene noe om saken, og gjorde det på kommentarplass i avisen sin. Men han sa aldri et ord om at han også var aksjonær i Norske Skog.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer