Avkledd på tv

I sitt nye portrettprogram viser Anne Grosvold nye sider av kjente personer. Og av seg selv.

Sammen med fotograf og regissør Ronny Kristoffersen har Anne Grosvold reist verden rundt og portrettert åtte kjente personer. Møtene er blitt til tv-serien «Anne og Ronny møter 8 med vilje».

Ønsket har vært å gi et glimt av intervjuobjektene «bak kulissene». For å få til det, måtte de også vise mye av seg selv.

- Anne får vist et bredere register enn i «Grosvold». Jeg syns slike studioproduksjoner ofte blir så stiliserte. Her sitter hun ikke i «advokatdrakt» bak et bord, men må takle til dels intense, uforutsigbare situasjoner. Det gjør Anne med humor og energi, sier Kristoffersen, best kjent fra reiseprogrammet «Walkabout».

Ny stil De møter Dagbladet i NRK-huset, sammen med Liv Ullmann. Det er den populære skuespilleren og regissøren som portretteres i seriens første episode.

NRK-veteran Anne Grosvold er kanskje best kjent som journalist i ulike nyhets- og debattprogrammer, men har de siste åra også jobbet med underholdning i blant annet «Sommeråpent» og «Grosvold».

Det er først i hennes nye serie vi får se en virkelig upolert Grosvold.

Filmet mens sov Kristoffersen har latt kamera rulle og gå for å fange situasjoner som oppstår, og har blant annet foreviget en sovende Grosvold ved flere anledninger. I første episode blir hun dessuten rørt til tårer når en engstelig Liv Ullmann får gode teaterkritikker i New York Times.

- Jeg har trivdes sånn passe i denne programlederrollen, fleiper Grosvold.

- Det er ikke akkurat med noen sminkør når du reiser på den måten. Men det er noe av det morsomste jeg har gjort i hele mitt liv, sier hun.

- Liv angret veldig I desember i fjor fulgte duoen Ullmann gjennom de nervepirrende dagene før New York-premieren på sitt teaterstykke «En sporvogn til begjær», med Cate Blanchett i hovedrollen.

Ullmann innrømmer at hun ikke visste hva hun hadde sagt ja til.

- Jeg trodde det var noen få intervjuer, men så fulgte de meg hele tida. Jeg måtte gå sammen med dem til min egen premiere til og med! Etter hvert glemte jeg hva de holdt på med, jeg ble jo aldri kvitt dem. Men siden de er norske og proffe dempet det nervene mine at de var der, sier hun.

- Liv angret innmari, tror jeg. Vi var nådeløse, sier Grosvold.

Stolt og begeistret - Tenk å ha med seg disse to — uka før premieren. Men nå er jeg stolt og begeistret over å ha vært med. Jeg har sett flere av programmene og alt er blitt så fint. Folk kan glede seg, sier Ullmann.

- Syns du vi har klart å fange hvem du er? spør Grosvold.

- Jeg vet ikke helt hvem jeg er, jeg. Men dere fanget ikke hvor nervøs jeg faktisk var, eller at jeg tenkte «skal de ikke spise middag for seg selv engang?», sier hun til rungende latter fra de andre.

Jobbet sammen før Det er ingen tvil om at Grosvold og Kristoffersen har vært intense i sin jakt på de åtte portretterte.

Det er ikke første gang Grosvold og Kristoffersen jobber sammen.

Da Grosvold var NRK-korrespondent i Kina på 90-tallet, var Kristoffersen hennes faste produsent og fotograf.

Allerede for et og et halvt år siden de startet opptakene til denne serien.

- Nå må vi bare gi det fra oss og se hvordan det mottas. Men vi gjorde det for opplevelsen, og den kan ingen ta fra oss. sier Kristoffersen.