- Avkrefter fordommene om at bloggere bare liker underholdningslitteratur

Bokbloggerprisen utdelt for første gang.

BLOGGFAVORITT: Ruth Lillegraven vant den prestisjetunge Brageprisen i fjor høst. Nå har også norske bokbloggere utropt henne som sin favoritt.
Foto: Espen Røst/Dagbladet
BLOGGFAVORITT: Ruth Lillegraven vant den prestisjetunge Brageprisen i fjor høst. Nå har også norske bokbloggere utropt henne som sin favoritt. Foto: Espen Røst/DagbladetVis mer

(Dagbladet:) Under Oslo Bokfestival i helgen ble Bokbloggerprisen utdelt for aller første gang.

Etter et halvt år med samlesing av seks nominerte bøker, har norske bokbloggere kåret sine to favorittbøker fra fjoråret. Vinnerne ble presentert på det årlige Bokbloggertreffet på festivalen.

Aller flest stemmer fikk Ruth Lillegravens diktsamling «Urd» og Agnes Ravatns roman «Fugletribunalet».

- Avkrefter fordommer
- Det har vært en veldig jevn og spennende avstemning, og vi synes det er veldig hyggelig at Ruth Lillegraven og Agnes Ravatn fikk prisen. Ikke minst avkrefter dette mange av fordommene om at norske bokbloggere kun leser og liker underholdningslitteratur, sier initiativtakerne bak prisen i en pressemelding.

Komiteen bak Bokbloggerprisen har bestått av bloggerne Line Tidemann, Elin Brend Bjørhei, Silje Risøy Helgerud, Rose Marie Christensen, Lise Grimnes og Gro Skrøvset.

Men hele 57 norske bokbloggere var med på å nominere bøker til prisen, for deretter å samlese de seks bøkene som fikk flest stemmer. Til slutt stemte de fram en vinner i to kategorier, «roman» og «åpen klasse», som var en samlekategori for bøker i andre sjangre.

Vant med dikt
Ruth Lillegraven vant i konkurranse med barne- og ungdomsbøkene «Fugl» av Lisa Aisato og «Odinsbarn» av Siri Pettersen.

ROMAN-VINNER: Agnes Ravatn vant romanprisen. Her fra prisutdelingen under Oslo Bokfestival. Foto: ELIN BREND BJØRHEI
ROMAN-VINNER: Agnes Ravatn vant romanprisen. Her fra prisutdelingen under Oslo Bokfestival. Foto: ELIN BREND BJØRHEI Vis mer

- Dikt er ellers ikke overrepresentert på norske bokblogger, men bokbloggere vegrer seg nok mer for å skrive om dikt enn for å lese dem. For Ruth Lillegraven har vunnet den ene bokbloggeren etter den andre, og det har hun gjort like stillferdig og solid som karakteren hennes Seselja går gjennom livet, sier komitemedlem Line Tidemann om vinnerboka.

Agnes Ravatn vant roman-kategorien, over Roy Jacobsens «De usynlige» og Herbjørg Wassmos «Disse øyeblikk».

- Med sin stramme dramaturgiske oppbygning holder boka på leseren hele veien. Flere bloggere forteller at det er en bok de ikke kunne legge fra seg. Det er som da man var liten, og lå med lommelykt under dyna for å lese ferdig lenge etter sengetid. En blogger fikk til og med mareritt, sier Tidemann i pressemeldingen.