Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Avkriminaliser rus

Ruspolitikken er det fremste eksemplet på klassejus i dagens Norge.

Oslo, 20090908:  Fotodokumentar fra narkotikamiljøet på nåleputa ved Oslo S.  Her samler heroinister seg og setter skudd mens turister og andre passerer forbi like ved.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
Oslo, 20090908: Fotodokumentar fra narkotikamiljøet på nåleputa ved Oslo S. Her samler heroinister seg og setter skudd mens turister og andre passerer forbi like ved. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når progressive krefter tar til orde for en mer human ruspolitikk, får vi ofte høre at vi her til lands allerede ligger langt framme.

Både helseminister Bent Høie (H) og opposisjonen er langt på vei enige i at vi må behandle rusmisbrukere som syke og ikke som kriminelle. Vi blir fortalt at vi ikke straffer narkomane i dag.

Men nå viser tall NRK har fått fra politiet at personer i de åpne rusmiljøene i Bergen og Oslo de siste fem åra til sammen er bøtelagt for 48 millioner kroner. Mange ender opp i fengsel fordi de ikke greier å betale.

Men politiets plaging av rusmisbrukere begrenser seg ikke til bøter. Siden politiet oppløste «Plata» i 2011 har 37 000 personer blitt bortvist fra de åpne rusmiljøene. I Bergen er tallet 2 000 siden oppløsningen av Nygårdsparken i august 2014.

Som jusprofessor Hans Fredrik Marthinussen ved UiB påpeker til NRK, er mange av bortvisningene i strid med loven. Bortvisning skal bare brukes for å avverge straffbare handlinger som er i ferd med å skje. Det kan ikke brukes som et generelt forebyggende tiltak, slik politiet bruker det i dag.

Heller ikke den store mengden bøter kan på noen som helst vis forsvares. Tror virkelig noen at det virker preventivt?

Behandlingen av tunge rusmisbrukere er et av de fremste eksemplene på klassejus i dagens Norge. For middel- og overklassen er det å bruke ulovlige rusmidler for alle praktiske formål avkriminalisert. Sannsynligheten for å bli tatt er tilnærmet null og sanksjonene er milde.

Det er de som ikke har annet sted å være enn på gata, de med tunge psykiske problemer og få ressurser, som blir jaget av politiet. Det er de av oss som har det vanskeligst, som får bøter, blir bortvist og behandlet med mangel på respekt.

Stortingsrepresentant for Senterpartiet, Kjersti Toppe, reagerer med rette på politiets praksis. «Bøter har ingen hensikt å gi til rusavhengige», sier hun til Dagsnytt. Det har hun helt rett i.

Men Toppe og hennes kolleger på Stortinget kan ikke la det stoppe der. Det er vel og bra med bedre oppfølging av narkomane og det å ta i bruk behandling som alternativ straffemetode, slik vi er i gang med. Men skal vi få bukt med den urettferdige og ufine behandlingen av dem som har det vanskeligst i vårt samfunn, må vi ta problemet ved roten.

Vi må slutte å straffe mennesker som har et rusproblem. Avkriminalisering er derfor den naturlige løsningen på problemet. Det må imidlertid ikke begrenses til endringer i straffeloven. Bruk og besittelse av små brukerdoser, må i praksis bli lovlig og unntas fra sanksjoner.

Hele Norges coronakart