LEDER

Avkriminaliser rus

Ruspolitikken er det fremste eksemplet på klassejus i dagens Norge.

Oslo, 20090908:  Fotodokumentar fra narkotikamiljøet på nåleputa ved Oslo S.  Her samler heroinister seg og setter skudd mens turister og andre passerer forbi like ved.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
Oslo, 20090908: Fotodokumentar fra narkotikamiljøet på nåleputa ved Oslo S. Her samler heroinister seg og setter skudd mens turister og andre passerer forbi like ved. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Når progressive krefter tar til orde for en mer human ruspolitikk, får vi ofte høre at vi her til lands allerede ligger langt framme.

Både helseminister Bent Høie (H) og opposisjonen er langt på vei enige i at vi må behandle rusmisbrukere som syke og ikke som kriminelle. Vi blir fortalt at vi ikke straffer narkomane i dag.

Men nå viser tall NRK har fått fra politiet at personer i de åpne rusmiljøene i Bergen og Oslo de siste fem åra til sammen er bøtelagt for 48 millioner kroner. Mange ender opp i fengsel fordi de ikke greier å betale.

Men politiets plaging av rusmisbrukere begrenser seg ikke til bøter. Siden politiet oppløste «Plata» i 2011 har 37 000 personer blitt bortvist fra de åpne rusmiljøene. I Bergen er tallet 2 000 siden oppløsningen av Nygårdsparken i august 2014.

Som jusprofessor Hans Fredrik Marthinussen ved UiB påpeker til NRK, er mange av bortvisningene i strid med loven. Bortvisning skal bare brukes for å avverge straffbare handlinger som er i ferd med å skje. Det kan ikke brukes som et generelt forebyggende tiltak, slik politiet bruker det i dag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer