KOMMENTARER

Kommentar: Avkriminalisering av rusmidler

Avkriminalisering av rusmidler er et steg i riktig retning

Bent Høie fortjener honnør for å bevege ruspolitikken et stort skritt videre med forslaget om avkriminalisering.

ALTERNATIV TIL STRAFF: Politiet og politikerne har i flere tiår forsøkt å bli kvitt rus med harde straffer. Det har ikke fungert. Det er på tide med en endring. Illustrasjon: Lars Sandås, fra boka "Narkoatlas".
ALTERNATIV TIL STRAFF: Politiet og politikerne har i flere tiår forsøkt å bli kvitt rus med harde straffer. Det har ikke fungert. Det er på tide med en endring. Illustrasjon: Lars Sandås, fra boka "Narkoatlas". Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

I 1998 møtte verdens land i FN under parolen: «En verden uten narkotika». I dag skal du ha tilholdssted langt inn i avholdsbevegelsen for å tro det er mulig. Bare på få år har det skjedd et betydelig skifte i synet på hvordan vi best forholder oss til ulovlige rusmidler.

Sist ut er helseminister Bent Høie, som nå ber partiet sitt se til Portugal for å lære hvordan vi kan slutte å behandle de som bruker andre rusmidler enn alkohol som kriminelle. At en sittende helseminister fra det konservative Høyre kommer med et slikt utspill, er et solid byks framover i ruspolitikken. Men djevelen ligger i detaljene.

I Høies egne ord, er målet «å hjelpe, ikke straffe, narkotikabrukere». Det er han ikke den første som sier. I en kronikk i Dagbladet fra februar i år, sa flere ledende Arbeiderparti-politikere at «mange av de rusavhengige ikke bør tas hånd om i et fengsel, men i helsevesenet.»

Foruten Venstre har Ap i flere år vært det mest progressive partiet i ruspolitikken. På landsmøte i 2015 gikk partiet inn for prøveordning med heroinassistert behandling og gikk inn for å tillate tunge brukere å røyke heroin på sprøyterom. På disse områdene har Høie og Høyre vært overraskende konservative og ignorante.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer