DEBATT

Debatt: Fredsprisen

Avlys invitasjonen til Kissinger

Åpent brev til Olav Njølstad, direktør ved Nobelinstituttet.

TIL OSLO: Henry Kissinger, tidligere utenriksminister i USA, fotografert i New York mandag. Denne helga kommer han til Oslo i forbindelse med fredsprisen. Foto: Xinhua /
 Sipa USA /  NTB Scanpix 
TIL OSLO: Henry Kissinger, tidligere utenriksminister i USA, fotografert i New York mandag. Denne helga kommer han til Oslo i forbindelse med fredsprisen. Foto: Xinhua /  Sipa USA /  NTB Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

vHerr Njølstad, hvorfor har dere invitert Henry Kissinger til Nobel Peace Price Forum Oslo? Vet dere ikke hvem denne mannen egentlig er?

Greg Grandin, historieprofessor ved New York University, har estimert at mellom tre og fire millioner mennesker har blitt drept som følge av Kissingers beslutninger og rådgivningsvirksomhet. Ser dere ikke motsetningen mellom hans gjerninger og hva Nobelinstituttet ønsker å stå for?

Visste du at han la forholdene til rette for det 17 år lange militærdiktaturet til Augusto Pinochet i Chile? Han spilte også en avgjørende rolle for at Pinochet fikk fritt leide til å bryte menneskerettighetene i landet. Tusenvis ble torturert og drept, hundretusener måtte rømme fra landet.

Har du hørt om Diana Aron Svigilisky? Hun var en chilensk journalist som ble pågrepet 18. november 1974 av militæret i Chile. Hun var gravid da hun ble pågrepet. Hun ble sist sett i konsentrasjonsleiren Villa Grimaldi, hvor hun ble torturert til døde av militæret som Kissinger hjalp å komme til makten. Torturen var så grufull at hun blødde fra livmoren. Hennes og barnets blod lå spredt utover gulvet på torturrommet. Da Kapteinen som torturerte henne kom ut av rommet kommenterte han: «ikke bare er hun marxist, den jævla fitta er også jøde, hun må drepes».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer