TIL OSLO: Henry Kissinger, tidligere utenriksminister i USA, fotografert i New York mandag. Denne helga kommer han til Oslo i forbindelse med fredsprisen. Foto: Xinhua /
&nbsp;<span style="background-color: initial;">Sipa USA / &nbsp;</span><span style="background-color: initial;">NTB Scanpix&nbsp;</span>
TIL OSLO: Henry Kissinger, tidligere utenriksminister i USA, fotografert i New York mandag. Denne helga kommer han til Oslo i forbindelse med fredsprisen. Foto: Xinhua /  Sipa USA /  NTB Scanpix  Vis mer

DEBATT

Debatt: Fredsprisen

Avlys invitasjonen til Kissinger

Åpent brev til Olav Njølstad, direktør ved Nobelinstituttet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

vHerr Njølstad, hvorfor har dere invitert Henry Kissinger til Nobel Peace Price Forum Oslo? Vet dere ikke hvem denne mannen egentlig er?

Greg Grandin, historieprofessor ved New York University, har estimert at mellom tre og fire millioner mennesker har blitt drept som følge av Kissingers beslutninger og rådgivningsvirksomhet. Ser dere ikke motsetningen mellom hans gjerninger og hva Nobelinstituttet ønsker å stå for?

Visste du at han la forholdene til rette for det 17 år lange militærdiktaturet til Augusto Pinochet i Chile? Han spilte også en avgjørende rolle for at Pinochet fikk fritt leide til å bryte menneskerettighetene i landet. Tusenvis ble torturert og drept, hundretusener måtte rømme fra landet.

Har du hørt om Diana Aron Svigilisky? Hun var en chilensk journalist som ble pågrepet 18. november 1974 av militæret i Chile. Hun var gravid da hun ble pågrepet. Hun ble sist sett i konsentrasjonsleiren Villa Grimaldi, hvor hun ble torturert til døde av militæret som Kissinger hjalp å komme til makten. Torturen var så grufull at hun blødde fra livmoren. Hennes og barnets blod lå spredt utover gulvet på torturrommet. Da Kapteinen som torturerte henne kom ut av rommet kommenterte han: «ikke bare er hun marxist, den jævla fitta er også jøde, hun må drepes».

Nesten to år senere var Henry Kissinger på besøk i Chile. Han kunne forsikre at USA ønsket å støtte Pinochets diktatur og at Pinochet hadde gjort Vesten en stor tjeneste ved å styrte den demokratisk valgte presidenten Salvador Allende.

Herr Njøstad, du er heldig som fikk vokse opp og leve i et land hvor man ikke måtte bøte med livet fordi man valgte en regjering som ikke falt i smak hos Kissinger. Du er heldig som lever i et land som ikke ble straffet fordi samme folkevalgte ønsket en velferdsstat som kom folket til gode. Diana og mange andre var ikke like heldige. De ble ofre for Kissingers kyniske spill, samme spill som dere ser ut til å beundre og ønsker at han snakker om i Oslo.

Vi er alle mennesker og det er menneskelig å gjøre feil. Det er fortsatt ikke for sent å snu. Vis hva Nobelinstituttet egentlig står for. Vis at dere verdsetter menneskerettigheter høyere enn militærdiktaturer og stat.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer