DANSEFORESTILLING: Det statlige operahuset i Ungarn har opplyst at de avlyser 15 «Billy Elliot»-forestillinger, på grunn av en negativ kampanje mot oppsetningen. FOTO: NTB Scanpix
DANSEFORESTILLING: Det statlige operahuset i Ungarn har opplyst at de avlyser 15 «Billy Elliot»-forestillinger, på grunn av en negativ kampanje mot oppsetningen. FOTO: NTB ScanpixVis mer

Avlyser «Billy Elliot»: - Kan gjøre barn homofile

15 forestillinger av musikalen «Billy Elliot» avlyses i Ungarn etter motstand mot forestillingen.

Den kjente musikalen «Billy Elliot», om gutten som heller vil danse ballett enn å drive med boksing, er avlyst av Ungarns statlige operahus. Operahuset opplyser at de avlyser 15 forestillinger.

Dette skjer etter at forestillingene har fått krass kritikk i medier som har tett forbindelse til Ungarns høyreorienterte regjering, skriver The Guardian.

I lederen i avisa Magyar Idök 1. juni står det at historien «kan gjøre barn homofile», og at musikalen fremmer en «avvikende livsstil».

- Negativ kampanje

Lederen av operahuset, Szilveszter Ókovács, uttaler at en negativ kampanje mot «Billy Elliot» de siste ukene har ført til et stort fall i billettsalget, og at dette er grunnen til at de avlyser de 15 forestillingene.

I et innlegg i Magyar Idök skriver Ókovács at «å vise noe som er et ubestridelig faktum i livet, ikke betyr at man driver propaganda om det».

Han legger også til at den eneste homofile karakteren fra originalmanuset ikke er tatt med i den ungarske oppsetningen.

«Billy Elliot» har vært oppført på Ungarns statlige operahus 90 ganger siden 2016.

- Beskytte familiemodellen

Dette skjer i ei tid da Ungarns statsminister har uttalt på radio at han mener det liberale demokratiet er skyld i at landet opplever befolkningsnedgang, skriver Politico. Han uttalte at han mener det liberale demokratiet har uthulet tradisjonelle familieverdier og feilet i å beskytte Ungarns grenser mot migrasjon.

I stedet mener han at Ungarn og Europa bør omfavne det han omtaler som «en modernisert versjon av kristent demokrati», for å beskytte familieverdiene.

- Kristent demokrati beskytter oss fra migrasjon, forsvarer våre grenser, støtter vår tradisjonelle familiemodell med en mann, en kvinne, og anser beskyttelsen av vår kristne kultur som noe naturlig, sa Orban i mai.

Nasjonalforsamlingen i Ungarn har også nylig godkjent en lov som kriminaliserer enkeltpersoner og organisasjoner som hjelper asylsøkere. Forslaget er en del av en større pakke regjeringen kaller «Stopp Soros»-lovene. Statsminister Victor Orban har pekt ut finansmannen George Soros som en politisk hovedfiende.