Avlyser «Haram festival»-konsert i Saudi-Arabia

Etter massive protester fra fans og aktivistgrupper har Nicki Minaj avlyst opptredenen i Saudi-Arabia.

NICKI MINAJ: Den amerikanske rapperen Nicki Minaj er kjent for sin provokative stil, og opptrer gjerne lettkledd på scenen. Hun skulle etter planen opptrådt i Saudi-Arabia 18. juli, men har nå avlyst etter massive protester fra både fans og menneskerettighetsaktivister. Foto: NTB Scanpix
NICKI MINAJ: Den amerikanske rapperen Nicki Minaj er kjent for sin provokative stil, og opptrer gjerne lettkledd på scenen. Hun skulle etter planen opptrådt i Saudi-Arabia 18. juli, men har nå avlyst etter massive protester fra både fans og menneskerettighetsaktivister. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag forrige uke kom nyheten om at den amerikanske rapperen Nicki Minaj skulle opptre på musikkfestivalen Jeddah World Fest, som arrangeres av kronprins Muhammed Bin Salman i det ultrakonservative Saudi-Arabia.

- Uanstendige sanger om sex

Konserten skulle gått av stabelen 18. juli ved King Abdullah Sports stadium i Jeddah. Arrangementet har 16-årsgrense, og det er forbudt med både alkohol, narkotika og «overdrevne mengder sigaretter», skriver de på sine egne nettsider.

Nicki Minaj er kjent for sin provokative stil, og opptrer gjerne lettkledd på scenen. I en av hennes mest kjente hits, «Anaconda», rapper hun om sin «store, feite» rumpe.

Reaksjonene på konsert-nyheten lot ikke vente på seg. The Guardian viser til en video fra Twitter, der en saudiarabisk kvinne reagerer på at myndighetene inviterer Minaj, samtidig som kvinnene som ser konserten må bruke en såkalt abaya - et langt, kappeformet klesplagg som dekker håret og det meste av kroppen.

- Hun kommer til å riste på rumpa, og alle sangene hennes er uanstendige og handler om sex og å riste rumper, og så ber du meg om å bruke abaya? Hva faen, sier den saudiarabiske kvinnen i videoen, som seinere er blitt slettet.

Avlyser konserten

Den siste uka har både fans og aktivister protestert mot Minajs planlagte konsert. I et åpent brev publisert fredag, viser gruppa Human Rights Foundation til landets lange historie når det kommer til brudd på menneskerettighetene - og ber Minaj avlyse konserten som et «symbol på solidaritet» med Saudi-Arabias folk.

Tirsdag ble det klart at Nicki Minaj har avlyst den omstridte konserten. I en uttalelse, gjengitt av blant andre CNN, begrunner artisten sitt valg:

- Etter nøye refleksjon har jeg bestemt meg for ikke lenger å gjennomføre min planlagte konsert ved Jeddah World Fest, sier Minaj, og fortsetter:

- Selv om jeg veldig gjerne vil bringe mitt show til fans i Saudi-Arabia, har jeg lært mer om problematikken, og jeg mener det er viktig for meg å vise min støtte til kvinners rettigheter, til LHBT-samfunnet og til ytringsfriheten.

Åpnet for underholdning

- Det er en regel om at kvinner skal dekke seg til. Da blir det en problemstilling om hun skal stå der og vrikke seg halvnaken. Det kan hende at Minaj fikk noen slags tekkelighetsbetingelser for å opptre. Men det virker ikke som det var det som hindret henne, sier Rania Maktabi til Dagbladet.

Maktabi er førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold, og forsker innen politiske forhold i Midtøsten, spesielt innen arabiske kvinners rettsstilling. Hun forteller at kvinners rettigheter i Saudi-Arabia har vært et tema siden i fjor, da kongedømmet åpnet for at kvinner kunne kjøre bil og flagget at de støttet kvinners rettigheter.

Det er helt nytt at Saudi-Arabia har åpnet for underholdning som konserter og kino, forklarer Maktabi. I mai 2016 opprettet landet et nytt underholdningsdirektorat, der myndighetene ønsker å støtte opp om musikk, konserter og ulike former for underholdning. Fram til da var det for eksempel ikke kino i landet.

Myndighetene har beveget seg i en mindre konservativ retning siden Den arabiske våren i 2011.

- Samtidig er det en tveegget holdning. Innad slår de stadig ned på all slags kritikk og krav om endringer fra folket. Utad fronter landet en ny slags åpenhet, der det herskende Al Saud-dynastiet ønsker å framstille seg som framoverlent og proaktive, sier hun.

«Haram festival»

Kritikken har også kommet fra begge kanter. Også konservative muslimer har reagert kraftig på Nicki Minajs planlagte opptredenen. I et rundskriv som har spredt seg på sosiale medier, signert «Islamic Lifestyle Solutions», er arrangementet blitt kalt «Haram festival».

- Et event av denne typen er forbudt innafor de grensene som er satt av islam. At de saudiarabiske myndighetene tillater et så skandaløst arrangement å finne sted bare 55 mil fra helligdommen Makkatul Mukarramah (Mekka journ.anm.), bare noen få uker fra den hellige måneden Zhul Hijjah, skriver de i brevet som er spredt på Twitter.

Ifølge Maktabi er holdningen blant majoriteten av folket at den nåværende kronprinsen Mohammed Bin Salman gjør en god jobb.

- Han har åpnet opp det saudiske samfunnet. De fleste saudiere vil beholde styresettet slik det er, selv om det er en gryende bevissthet hos deler av en stadig mer utdannet befolkning om at noen endringer må til, sier hun.

- Kritikk er kriminelt

Det saudiske samfunnet er de siste åtte åra blitt preget av større åpenhet, blant annet gjennom sosiale medier, og også med større åpenhet for underholdning. Likevel forblir samfunnet verdikonservativt, lukket og tuftet på ortodokse tolkninger av religionen Islam, forklarer Maktabi.

Landet har fremdeles store utfordringer knyttet til menneskerettigheter. Ved siden av LHBT-samfunnets rettigheter, som fremdeles er et stort tabu, nevner Maktabi spesielt kvinners og fremmedarbeidernes rettigheter, samt rettigheter i forhold til ytringsfrihet.

- Du har ikke noe frihet i et land som har definert at enhver kritikk er kriminelt. Etter Den arabiske våren i 2011 har det å kritisere monarkiet vært definert som en kriminell handling. Det spiller ingen rolle om du er borger eller hvem er du er, kritiserer du makthaverne kan du havne i fengsel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer