Avlyser Kalvøya

KALVØYA (Dagbladet): For første gang på 17 år er Kalvøya-festivalen utenfor Oslo avlyst. Paul Karlsen tar ikke sjansen på å gå på en ny økonomisk smell i år, men lover festival i juni neste år.

Usikkerhet på grunn av fotball-VM og frykt for regn gjorde at Karlsen flyttet årets festival fra juni til 15. og 16. august. I går tok han den endelige beslutningen om å avlyse.

- Vi har gått igjennom alle muligheter, men i år blir det for skummelt. Det er ikke et artisttilfang som gjør det økonomisk forsvarlig å gjennomføre festivalen.

Det er leit å kansellere, men det hadde vært verre om jeg hadde arrangert festivalen og tapt enda mer penger. Jeg er redd det ville blitt den siste Kalvøya-festivalen, sier Karlsen.

Han sliter fortsatt med et underskudd på mellom 700000 og 800000 kroner fra tidligere år. Verst var 1994-utgaven, som gikk regelrett på trynet. I fjor kom bare 4000- 5000 for å høre Davie Bowie i regnet, mens Nick Cave og Prodigy trakk 12000- 13000. Men heller ikke det er nok.

- Jeg må ha 15000 eller flere på Kalvøya for å overleve, sier Karlsen.
Han har arrangert festivalen siden starten i 1971, med Frank Zappa-konserten to år etter som første milepæl. I 1993 valfartet 35000 til bærumsøya for å oppleve Neil Young, tre år seinere trakk han 30000.

- Da var jeg konge på haugen, mimrer Karlsen. Nå er det langt mellom publikumsdragerne, og Karlsen er ikke den eneste som sliter. Men neste år lover han å være tilbake.

- Det blir definitivt festival den siste helga i juni, lover Karlsen. Øverst på ønskelista står R.E.M. og Smashing Pumkins.