Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Avlyser Unni Askelands filmvisning etter bløffavsløring

- Det er en trist og sterkt beklagelig situasjon.

DROPPER FILMEN: Unni Askeland har intervjuet en påstått drapsdømt mann i filmen. Men mannen var en bløffmaker som ikke har noe med Hadelandsdrapene å gjøre. Foto: Elisabeth Sperre Alnes / Arkiv
DROPPER FILMEN: Unni Askeland har intervjuet en påstått drapsdømt mann i filmen. Men mannen var en bløffmaker som ikke har noe med Hadelandsdrapene å gjøre. Foto: Elisabeth Sperre Alnes / Arkiv Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag ble det kjent at mannen som står fram som den drapsdømte John Charles Hoff i Unni Askelands nye film «Fearstory», i virkeligheten er en helt annen person enn den han utgir seg for å være i filmen.

Askeland fortalte i Dagbladet i går (krever Pluss-abonnement) om sin nye film som etter planen skulle lanseres hos galleri Fineart på Tjuvholmen i kveld.

Avlyses Nå forteller daglig leder ved galleriet, Rolf Stavnem, i en pressemelding at han har besluttet å avlyse visningen av Askelands film.

«Tidligere denne uken inviterte Unni Askeland og Galleri Fineart til visning av filmen «Fearstory», hvor innholdet skulle være at en av gjerningsmennene fra de såkalte Hadelandsdrapene fortalte sin historie. I etterkant av at invitasjonen ble sendt ut, har det kommet frem at personen som er filmet ikke er den han utgir seg for å være. På bakgrunn av denne nye informasjonen har Galleri Fineart besluttet å avlyse kveldens visning», står det i pressemeldingen.

Stavnem synes saken er beklagelig.

- Personen som er intervjuet er ikke den han utgir seg for å være. Unni Askeland har jobbet med prosjektet i om lag ett år, og har ikke hatt grunn til å tro at vedkommende som ble intervjuet seilet under falsk flagg. Han har lurt oss alle. Det er en trist og sterkt beklagelig situasjon både for personen vedkommende utga seg for å være, og for alle andre som er berørt av saken, sier han.

Unni Askeland, som har hatt kontakt med mannen i lang tid, sier i pressemeldingen at hun aldri tidligere har opplevd å bli lurt på denne måten.

- Det er ikke noen god følelse jeg sitter med nå. Jeg har jobbet med dette prosjektet siden i fjor vår, og har underveis bygget opp et tillitsforhold til denne personen. Jeg er veldig lei meg for den belastningen dette er for den riktige personen, som helt uforskyldt har havnet i denne situasjonen, sier Askeland.

- Ført bak lyset I 1982 var John Charles Hoff en av de tre som i ble dømt for Hadelandsdrapene - der to høyreekstreme i 1981 ble skutt og drept ved en øde skogsvei på Hadeland. Askelands film sentreres rundt et intervju med mannen som utgir seg for å være Hoff.

Den virkelige drapsdømte kontaktet i går Dagbladet og gjorde avisa oppmerksom på at han er misbrukt.

- Jeg fikk totalt hetta da jeg fikk vite at det var laget en film av det som skulle være meg. Folk er blitt ført bak lyset av en tulling, sier 52-åringen som nå har tatt kontakt med en advokat.

Mannen, som nå har byttet navn, forteller videre at han skriver på et bokmanus der han forteller om Hadeland-drapene han ble dømt for. Dette er heller ikke første gang noen har utgitt seg for å være ham, forteller han.

Beklager Etter å ha blitt konfrontert med Dagbladets opplysninger bekrefter mannen som medvirker i «Fearstory» at han har rundlurt både Askeland og det norske folk.

- Jeg må vel beklage til både Askeland og til den virkelige John Charles Hoff, sier Oslo-mannen (50).

Dagbladet var i kontakt med Unni Askeland en rekke ganger i går, men hun ønsket ikke å kommentere saken.

Selvstendig ansvar Også Dagbladet ble lurt.

- Saken er en påminnelse — og viser med tydelighet — at vi har et selvstendig ansvar å sjekke alle kilder, selv om andre har gjort et arbeid før oss, sier nyhetsredaktør Frode Hansen i Dagbladet.

Advokat John Christian Elden, som skal være konferansier på kveldens filmlansering, besvarte ikke Dagbladets henvendelser i går.

KUNSTFILM: Den anerkjente kunstneren Unni Askeland fortalte i Dagbladet i går om sin nye storfilm «Fearstory». Foto: Fra filmen
KUNSTFILM: Den anerkjente kunstneren Unni Askeland fortalte i Dagbladet i går om sin nye storfilm «Fearstory». Foto: Fra filmen Vis mer
Hele Norges coronakart