DEBATT

Valg 2019: Bompenger

Avskaff bompenger

Politikerne ønsker å få inn mer penger fra bilene som passerer, og samtidig redusere antall biler som passerer. Da må stadig færre bilister betale stadig mer.

MÅ SKILLE: Det må være et tydeligere skille, hvor finansiering av samferdsel er et offentlig ansvar, mens regulering av trafikken i byene skjer på andre måter, som for eksempel veiprising, skriver innsender. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix
MÅ SKILLE: Det må være et tydeligere skille, hvor finansiering av samferdsel er et offentlig ansvar, mens regulering av trafikken i byene skjer på andre måter, som for eksempel veiprising, skriver innsender. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Bompenger er usosialt, selvmotsigende og lite effektivt.

En undersøkelse utført av TNS Kantar for NAF viser at nær 40 prosent av de med lavest inntekt får utfordringer med en økning i bompengene på under 500 kroner måneden. Bare de siste to åra har bompengeregningen økt med 2,5 milliarder kroner. I 2019 skal det kreves inn om lag 13 milliarder kroner i bompenger.

Fortsetter dette, kan det bli et klasseskille på veiene.

I dag brukes bompenger både til å begrense trafikken i byene og til å få inn penger til vei- og kollektivutbygging. Dette er en selvmotsigelse som NAF ofte har kritisert: Politikerne ønsker å få inn mer penger fra bilene som passerer, og samtidig redusere antall biler som passerer. Da må stadig færre bilister betale stadig mer.

Det må være et tydeligere skille, hvor finansiering av samferdsel er et offentlig ansvar, mens regulering av trafikken i byene skjer på andre måter, som for eksempel veiprising.

Et tredje godt argument mot bompenger er at det er en dyr måte å betale for veier og kollektivutbygging.

Bompenger er i praksis tilbakebetaling av lån. Fylkeskommunene låner penger til prosjekter, og bompengene som betales inn av deg og meg, dekker renter og avdrag. I tillegg kommer kostnadene til administrasjon av bompengeselskapene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer