Avskaff kjønnshierarkiet

- Det er komplett uforståelig at den rødgrønne regjeringen fortsatt nøler med å inkorporere FNs kvinnekonvensjon, skriver Anne Hellum.

NØLER:  Inkorporering av kvinnekonvensjonen i menneskerettsloven er den viktigste likestillingssaken siden abortloven og likestillingsloven, skriver Anne Hellum. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
NØLER: Inkorporering av kvinnekonvensjonen i menneskerettsloven er den viktigste likestillingssaken siden abortloven og likestillingsloven, skriver Anne Hellum. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Saken om inkorporering av kvinnekonvensjonen i menneskerettsloven er den viktigste likestillingssaken som har vært oppe siden vedtakelsen av abortloven og likestillingsloven for tretti år siden. Vedtakelsen av likestillingsloven i 1978, et år før FNs kvinnekonvensjon gikk gjennom FNs generalforsamling, gjorde Norge til et likestillingspolitisk foregangsland. Fordi Norges ratifikasjon av kvinnekonvensjonen i 1981 verken er fulgt opp gjennom grunnlovsvern eller er inkorporasjon i menneskerettsloven, på linje med andre sentrale FN-konvensjoner, har likestillingsprinsippets status blitt svekket. Prosessen med å inkorporere menneskerettighetene i norsk rett har resultert i et menneskerettslig kjønnshierarki med kvinnekonvensjonen parkert i likestillingsloven uten forrang.

Hva er forsvaret for denne kjønnshierarkiske rettsorden? Det er det vanskelig å finne ut av, fordi de politiske prosessene i spørsmålet om kvinnekonvensjonens status har vært ekstremt lukkede. Drakampene har stort sett foregått på bakrommet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer