Avskjed med en festivalsjef

Aage Teigen var trombonisten og siviløkonomen som startet Oslo Jazzfestival i 1986 og ledet den gjennom 21 år.

VIL BLI SAVNET: Aage Teigen, Oslo Jazzfestivals initiativtaker og leder fra 1986 til 2007, ble begravet i dag og vil bli savnet langt ut over festivalens innerste krets. FOTO: TERJE MOSNES
VIL BLI SAVNET: Aage Teigen, Oslo Jazzfestivals initiativtaker og leder fra 1986 til 2007, ble begravet i dag og vil bli savnet langt ut over festivalens innerste krets. FOTO: TERJE MOSNES Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag tok familie og et stort oppbud venner og musikerkolleger et siste farvel med Oslo Jazzfestival-gründeren som døde 15. januar etter et kort sykeleie, 69 år gammel.

AAGE TEIGEN var oslogutt og startet musikerkarrieren i Møllergata skoles musikkorps som 8-åring. Som 20-åring (1964) ble han norgesmester i amatørjazz med Lien/Isachsen Tradband, og som student ved NHH i Bergen spilte han i Oscar II's Mæssing og Salongband, dokumentert på en 1971-LP med samme navn.

Tilbake i Oslo kom den nyutdannede siviløkonomen fort med i Christiania Jazzband og Per Borthen's Swing Dept. Ltd., og han engasjerte seg også sterkt i New Orleans Workshop, hovedstadens tradjazztyngdepunkt der han var formann fra 1982 til 1989.

omslagsbildet til festivalboka «Jazz i Molde» fra 1980 paraderer en konsentrert trombonist Teigen sammen med to kolleger i front av gateparaden gjennom festivalbyen. Antakelig spilte erfaringer fra flere slike festivalbesøk med da den handlekraftige musikeren og organisatoren i 1984/85 bestemte seg for at det var på høy tid at også hovedstaden fikk sin jazzfestival.

Med forankring i New Orleans Workshop og med et voksende kontaktnett der så vel Oslo-politikere som næringslivsrepresentanter inngikk, avviklet han den første Oslo Jazzfestival som en trad/swingfestival i 1986 i samarbeid med en dugnadsgjeng på 43 og med et budsjett på 350 000 kroner.

Gjennom de neste 20 åra frontet han det stadig voksende arrangementet gjennom betydelig profesjonalisering og modernisering, inntil han takket av i 2007 som leder for en fullskala jazzfestival med alle musikkformens sjangre representert i programmet.

VED siden av heltidsjobben som festivalsjef var Aage Teigen også fra 1992 gründermedlem i stor-ensemblet Christiania 12. Som jazzmusiker forble han trofast mot idealene fra 1920- og 30-åra, som festivalsjef lot han imidlertid kjærligheten til de eldre jazzformene samekesistere med åpenhet for nyere jazzformer, og framsto i alle år som en raus, rakrygget og inkluderende leder.

Vel fortjent ble han hedret med New Orleans Workshops «Workshop-prisen» i 1991, Oslo Bys Kulturpris i 2003 og Oslo Jazzfestivals «Ella-prisen» i 2008, og han vil bli savnet langt ut over Oslo Jazzfestivals innerste kretser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer