Anmeldelse Film «Phantom Thread»

Avskjedsfilmen til Day-Lewis er en utsøkt og bekmørk kjærlighetshistorie

«Phantom Thread» er vakker og beinhard.

UTSØKT: “Phantom Thread” er en et utsøkt mørkt drama som ikke styrer unna det lett sykelige på veien gjennom et motehus i London. Video: Focus Features Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

FILM: Det er insisterende vakkert alt sammen, som seg hør og bør i en film som handler om en fetert klesdesigner i femtitallets London. Stoffene er vakre. Studioet til Reynolds Woodcock (Daniel Day-Lewis), der grevinner og rikmannsfruer ønskes velkommen, er vakkert. Musikken, særlig det trillende og melankolske pianotemaet som slår som en bølge innover filmen med jevne mellomrom: Vakker.

Men under det dekorative ligger det noe som både er hardt og dypt. Det er dette, ikke minst snevet av noe sykelig i relasjonene mellom de tre hovedpersonene, som gjør «Phantom Thread» så interessant.

Trekantdrama

«Phantom Thread» er et slags trekantdrama. Reynolds lever i en bekvem hverdag der han er omgitt av samvittighetsfulle syersker og søsteren Cyril (Lesley Manville), organisatoren med munn som en hard rosenknopp som gjerne tar jobben med å gjøre det slutt med brorens unge elskerinner på hans vegne. Så møter Reynolds den unge Alma (Vicky Krieps). Han blir fascinert, på den samme måten, aner seeren, som han har blitt mange ganger før og ikke pleier å være så veldig lenge.

Men Alma bestemmer seg raskt for ikke å la seg skubbe ut av døren uten videre. Hun er musen som vil være muse – hun hengir seg gjerne til Reynolds’ prosjekt. Men hun vil forme sin egen rolle, smi den til med hammer og tang om nødvendig. Slik havner hun i uvegerlig i konflikt med Cyril, som er vant til å stå øverst i husets kvinnehierarki.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer