Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vazelina Bilopphøggers

Avskjedskonserter utsatt

Vazelina Bilopphøggers sine avskjedskonserter utsettes på grunn av faren for coronasmitte.

AVSKJEDEN: Fredag 21. og lørdag 21. mars skulle Vazelina Bilopphøgges holde sine aller siste konserter, etter 40 år som band. Foto: NTB Scanpix
AVSKJEDEN: Fredag 21. og lørdag 21. mars skulle Vazelina Bilopphøgges holde sine aller siste konserter, etter 40 år som band. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det bekrefter bandet på sin Facebook-side.

«Etter anbefalinger fra helsemyndighetene vil våre konserter i Oslo Spektrum bli utsatt! Det vil komme nye datoer, mest sannsynlig til høsten. Dette er avhengig av utviklingen av smittefare Korona-virus. Kjøpte billetter vil gjelde til nye datoer! Det kommer bedre tider!»

Konsertene i Oslo Spektrum, kalt «40 år med vondt brenn'vin!», var begge utsolgt.

- Vi er voksne karer, vi skjønner når det er alvor, og nå er det alvor, sier Eldar Vågan til Dagbladet om utsettelsen.

Han sier at det nå er så mye arbeid for dem, at de ikke rekker å reflektere så mye over hva de føler om det.

- Vi er ikke fornøyd. Det er synd på publikum som kanskje har bestilt hotell og reise, men dette har vi ikke kontroll over. Vi skjønner alvoret for vår egen helse og publikum sin sikkerhet, sier han.

- Avlys eller utsett

Folkehelseinstituttet kom tirsdag med en oppdatert anbefaling om å avlyse eller utsette alle arrangementer med mer enn 500 deltakere.

- For alle offentlige arrangementer med mer enn 100 deltakere anbefales risikovurdering før gjennomføring, skriver de på sine nettsider.

Videre skriver de at det er arrangør som har ansvaret for å gjennomføre risikovurderingen, som igjen må godkjennes av kommunen.

Aldri avlyst

Det satt langt inne for det folkekjære bandet å avlyse. Mandag skrev de følgende på sin Facebook-side:

«Vazelina speller sine to siste konserter på Spektrum som planlagt inntil videre! Vi har aldri avlyst eller vært sykmeldt på 40 år, og vil gjøre det vi kan for å kunne fortsette med det!»

- Det er faktisk to konserter vi har utsatt tidligere, men vi avlyser ikke, sier Vågan til Dagbladet.

Siste konsert

Det var i september bandet offentliggjorde at de skulle legge opp.

- Det blir rart å avslutte dette. Vi bestemte oss i fellesskap i år, sa trommeslager Arnulf «Høggern» Paulsen til Dagbladet.

- Nå er vi i støtet. Vi gir oss mens vi er på topp, sa Eldar Vågan til Totens Blad.

Bandet står bak låter som «Bilopphøggerboogie», «Ferje over Mjøsa», «Surfbrett» og «Spikre paller». De gjorde seg også kjent på tv med julekalenderen «Vazelina Hjulkalender», som ble sendt på TV 2 i 2000.

Krever krisetiltak

AP mener regjeringen må hjelpe kulturlivet og idretten, som nå rammes hardt av at arrangementer avlyses over hele landet. Det melder NTB onsdag formiddag.

– Det som i første omgang skjer når helsemyndighetene går ut med det nødvendige rådet at arrangementer med over 500 mennesker skal avlyses, er at saler, scener og idrettshaller tømmes. For noen vil det bety konkurs, sier Arbeiderpartiets kulturpolitiske talsperson Anette Trettebergstuen til NTB.

Kontaktet ikke kommunen

«Live Nation Norway AS har, så langt jeg kjenner til, ikke tatt kontakt med kommunen på forhånd for å diskutere eventuelle risikoreduserende tiltak.»

Dette skrev smittevernoverlege Tore W. Steen i det kommunale hastevedtaket Dagbladet fikk tilgang på mandag, om å avlyse tirsdagens Bryan Adams-konsert i Oslo Spektrum.

Bjørg Marit Andersen er professor i medisin og var tidligere avdelingsoverlege og smittevernoverlege ved Ullevål sykehus.

Basert på uttalelsen i vedtaket til Steen, mente den pensjonerte smittevernseksperten at Live Nation som arrangør, kan ha opptrådt uansvarlig.

- At de ikke har tenkt mer på smitterisikoen er ganske utrolig. Det stenges ned arrangementer i flere land, så da burde de ha kjent på et ansvar om dialog med Oslo kommune.

- Smittevernoverlegene må ha en viss kontroll på store arrangementer i alle kommuner, og arrangører må sikre at kommunen er orientert om hva som foregår, sa Andersen til Dagbladet.

Henviste til Spektrum

Dagbladet forsøkte gjentatte ganger å nå Live Nation for svar på spørsmål angående konsertkanselleringen, opplysningen til smittevernoverlege Steen og kritikken fra Andersen, men de var ikke tilgjengelige for svar.

Ved et tilfelle henviste Live Nation til ledelsen ved Oslo Spektrum.

Oslo Spektrum bekreftet overfor Dagbladet at de som utleier ikke har vært i kontakt med Oslo kommune om avviklingen av arenakonserten.

Spektrum sa at de har iverksatt risikotiltak anbefalt på Folkehelseinstituttets nettsider.

- Vi har sørget for at vi har god kapasitet på håndhygiene, både i form av vanlig såpe og vann og håndsprit. Vi har også forsterket renholdet. Ellers sørger vi for at generell informasjon om hygiene er godt synlig, sa administrerende direktør Per-Ole Moen til Dagbladet.

Dagbladet kontaktet Oslo kommunes helseetat for bekreftelse på Tore W. Steens opplysning i vedtaket. De henviste tilbake til Tore W. Steen, som overfor Dagbladet heller ikke ønsket å kommentere saken utover vedtaksdokumentet.

Hele Norges coronakart