Avsky mot Åpen Post

- Vi har kanskje aldri før fått så sterke reaksjoner, sier Bård Tufte Johansen. Avskyreaksjonene har strømmet på, etter at Åpen Post i går bød på grov dyremishandling i beste sendetid. Nå har de lyst til å vise barn som slår seg.

Usedvanlig sinte epostmeldinger og debattinnlegg har strømmet inn til Åpen Post-redaksjonen i hele dag, etter at programmet viste ekte dyremishandling av det relativt grove slaget, i går kveld.

Videoinnslagene med de lidende dyrene var alle åpenbart autentiske.

Blant de tre sterke innslagene var en video av en død selunge som ble slept bort fra den levende mora si av en seljeger. Det hele akkompagnert av morsomme replikker med søt stemme.

Det sterkeste innslaget var imidlertid et lite rådyr som ble påkjørt av en bil i stor fart, hvorpå det vesle dyret ble liggende i dødskrampe i lengre tid - på tv-skjermen.

- Slutten på rådyr-innslaget var så ille at jeg forsøkte å stoppe det selv, hevder Bård Tufte Johansen overfor Dagbladet.no.

- Hadde du sett innslaget selv på forhånd?

- Jeg har sett så utrolig mye dritt. Vi har sett gjennom forferdelig mange råe innslag i forkant av dette programmet. Det var ikke meninga at rådyrsekvensen skulle gå så lenge.

Avskyreaksjoner

- Vi har fått ganske mye mail. Det er mange seere som er veldig sinte, sier en betenkt Bård Tufte Johansen dagen derpå.

- Dette kommer vel i hvert fall på Topp-3 av reaksjoner på programmene våre. Kanskje kommer det på topp dersom det kommer noen mailer til, det er litt vanskelig å si. Men folk er stort sett veldig sinte.

Og folk er veldig sinte. Her følger noen få korte utdrag fra nettsidene til Åpen Post i dag:

«Hva blir det neste for 'humørsprederne'? Klipp av barnemishandling?»

«...amatørvideoene av grov dyremishandling er noe av det jævligste jeg har sett på lenge.»

«...jeg og mine klarte ikke le av denne makabre dyremishandlingen vi var vitne til...helt bak mål og utrolig vondt og trist.»

«...jeg skjønte godt at det var en parodi på amerikanske amatørvideo-programmer. Problemet var bare at autentiske opptak av dyr som lider ikke er spesielt lattervekkende.»

Misforstått

Bård Tufte Johansen, Harald Eia og resten av redaksjonen hadde ventet reaksjoner på programmet. Men Tufte Johansen forsvarer ideen bak programmet med at de ville gjøre en parodi på «Americas funniest home videos», som blant annet vises på TV3.

- Vi ønsket å bruke sekvensen «La for Guds skyld kamera gå» til å få latteren til å sette seg fast i halsen på folk, og skape en litt vond følelse. Vi ville på en måte vise folk hvor ille mange av disse «morsomme» videoene der er også.

Barn som slår seg

- Jeg vet ikke om vi kommer til å sende flere innslag med dyremishandling. Dette er noe vi vurderer redaksjonelt hele tida. Men vi bryr oss selvsagt om reaksjonene fra seerne våre, sier Tufte Johansen.

- Egentlig ville vi gjerne sendt autentiske videoer av barn som slår seg. Det hadde vært veldig gøy, men slike videoer er vanskelige å få tak i.

- Vi vurderer å lete selv etter barn som slår seg. Kanskje sender vi ut noen produksjonsmedarbeidere med kamera til steder hvor vi kan finne dette, sier Tufte Johansen.

Han legger til at de har fått noen positive reaksjoner på dyresekvensene også, men ikke mange. Har du lyst til å lese reaksjoner kan du imidlertid finne en debattside på NRKs nettsider, på denne adressen: http://www.nrk.no/cgi-bin/debatt/topic.cgi?forum=9&topic=35